Helge André Njåstad (FrP): Hvordan vil statsråden jobbe for at norske innbyggere og småtettsteder langs kysten ikke skal komme tapende ut av det reviderte avløpsdirektivet fra EU?
Begrunnelse
EU har lagt frem et nytt forslag til revidert avløpsdirektiv. Avløpsdirektivet er et minimumsdirektiv, som det ikke kan dispenseres fra og som er tilpasset land i Europa som har enn annen befolkningstetthet, geografi og topografi enn i Norge. Norge kjennetegnes av at en stor del av befolkningen bor spredt og med utslipp til et kystvann med rikelig oksygen, der Atlanterhavet er nærmeste nabo.
Mandag 16.oktober ble EUs klima- og miljøministre enige om et kompromiss om et strengere direktiv for utslipp for kloakk. Norge ønsket et slappere regler for småsteder langs kysten, men nådde ikke frem. Revisjonen av avløpsdirektivet er et gammelt direktiv som allerede er innarbeidet i EØS-avtalen og vil derfor omfatte Norge. I vedtaket fra EUs klima- og miljøministre på mandagen ønsket de at de nye strenge reglene skal omfatte tettsteder med mer enn 1 250 innbyggere. I dagens regelverk er grensen 2 000 innbyggere ved utslipp til ferskvann og 10 000 innbyggere for utslipp til sjø. Alle tettsteder med mer enn 1 250 innbyggere må bygge felles renseanlegg. I gjeldene direktiv har Norge benyttet muligheten om å klassifisere havområder som mindre følsomt område. Dette er fjernet i forslaget til revidert direktiv, og har heller ikke blitt tatt med videre etter forhandlingene i Ministerrådet. Dette vil føre til en kostnadsbombe for små tettsteder langs kysten i Norge, og økte kommunale gebyrer for innbyggerne i disse områdene.