Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden ta en ny vurdering med Legemiddelverket for å tilby slankemedisiner på blå resept, og sikre at også samfunnsøkonomiske effekter tas med i regnestykket når nye medisiner skal vurderes?
Begrunnelse
De siste årene har det kommet flere nye og effektive legemidler mot overvekt. Dette har skapt enorm etterspørsel fra brukere som sliter med vektreduksjon. For mange kan det ha en enorm helsegevinst å ta av noen kilo, og for dem som sliter med stor overvekt og som har problemer med å komme i gang med vektreduksjon, kan det være et viktig tilskudd for å sette i gang en varig livsstilsendring.
Dessverre er det slik i dag at disse medisinene ikke tilbys på blå resept. Det betyr at man er nødt til å betale selv om man vil benytte medisinen. Kostnaden er på rundt 36.000 kroner i året. For mange er dette en for stor kostnad, og det skaper et enda større skille mellom dem som har råd til å betale for medisinene, og dem som ikke har det. Dermed kan forskjellene øke ytterligere, ikke bare økonomisk, men også ved de helsemessige konsekvensene av dårlig økonomi.
Leder for senter for sykelig overvekt I Helse Sør-Øst mener at slike slankemedisiner kan endre manges liv, fordi flere trenger litt hjelp på veien for å få til en varig vektnedgang. Han mener fedme bør ses på som en diagnose, og at medisiner dermed bør gis på blåresept, slik som medisiner til for eksempel diabetes type 2.
Det er et problem at de samfunnsøkonomiske effektene av nye medisiner ikke tas med i regnestykket når man vurderer om et legemiddel skal inn på blåreseptordningen eller ikke. Å tilby disse medisinene på blå resept for pasienter som har behov for det vil være dyrt, men kan også spare samfunnet for enorme kostnader knyttet til behandling av livsstilssykdommer som følge av fedme og alvorlig overvekt, i tillegg til at det betydelig kan øke livskvaliteten for den enkelte.