Sylvi Listhaug (FrP): Mener statsråden det er forsvarlig å fortsette innføringen av Helseplattformen, hva skal til for at det foreligger mislighold og vil statsråden ta initiativ til å be Helse Midt- Norge vurdere å heve avtalen?
Begrunnelse
Snart ett år etter innføringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital sliter universitetssykehuset fremdeles med redusert pasientsikkerhet, nedsatt effektivitet, manglende styringsdata, ukjente ekstrakostnader og dårlig arbeidsmiljø for de ansatte. Status er altså at Helseplattformen setter pasienter i fare, og svekker sykehusøkonomien.
En rekke undersøkelser og tilsyn fra flere myndigheter er igangsatt, men det er usikkert om og når problemene blir løst.
Nesten åtte måneder etter innføringen meldte St. Olavs hospital at svar på over 800 patologiprøver og bildediagnostiske undersøkelser var forsvunnet. Konsekvensen er forsinket behandlingsstart for tre kreftpasienter. Likevel planlegger Helse Midt-Norge innføring av Helseplattformen ved flere sykehus i regionen – 27.4.2024 i Helse Møre og Romsdal og i november 2024 i Helse Nord-Trøndelag.
I Tidsskrift for den norske legeforening settes det spørsmålstegn ved om fortsatt bruk og implementering av Helseplattformen er etisk forsvarlig. I 2019 budsjetterte Helse Midt- Norge med at Helseplattformen skulle koste 3,3 milliarder kroner. Nå er regningen oppe i rundt 6 milliarder kroner.
Det er ikke noe nytt at komplekse IT-systemer har feil og mangler, men vanligvis rettes de opp i løpet av noen få måneder. Helseplattformen melder etter 11 måneder at de ikke kan holde tritt med feilrettingen, til tross for at de er 535 ansatte. Erfaringene er de samme som Finland har. Feilretting et sted medfører uventede feil andre steder. Statens Helsetilsyn har slått alarm om pasientsikkerheten. Legene stoler ikke på journalsystemet. Ny frist for å rette kritiske feil er satt til 30. oktober. Hvis ikke dette lykkes så er spørsmålet hvor lenge dette skal få pågå med den risikoen dette innebærer for pasientene.
Statens Standardkontrakt (SSA) som brukes til offentlige IT-anskaffelser sier følgende: «Det foreligger mislighold fra leverandørens side hvis ytelsen ikke er i samsvar med de funksjoner, krav og frister som er avtalt.» Heves avtalen med Epic vil det være naturlig å kreve erstatning. I Dagens Medisin sier Helseplattformen AS «Heving av kontrakten kan iverksettes hvis forutsetninger i kontrakten er til stede» Både Helseforetak og den enkelte kommune kan hver for seg eller sammen be om heving av kontrakten.