Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:244 (2023-2024)
Innlevert: 26.10.2023
Sendt: 27.10.2023
Besvart: 06.11.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hva koster et gjennomsnittlig årsverk i tolketjenesten, ved bruk av henholdsvis fast ansatte tolker og frilanstolker?

Begrunnelse

Tilgang på tolk handler om likestilling, om å kunne delta fullverdig i samfunnet - enten det er i skole, jobb eller fritid. Derfor bør det være en viktig prioritering for oss som folkevalgte.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Arbeids- og velferdsetaten gir tolketjenester til døve, hørselshemmede og døvblinde, og benytter både fast ansatte tolker og frilanstolker. NAV Hjelpemidler og tilrettelegging disponerte 205 årsverk med fast ansatte tolker per 1. januar 2023. Per 31. oktober er dette økt til 239 utøvende tolker. I tillegg er 436 frilanstolker pr 31. oktober registrert i Arbeids- og velferdsetatens tolkebestillingsløsning. 361 frilanstolker mottok honorar fra Arbeids- og velferdsetaten i 2022.
Faste ansatte i Arbeids- og velferdsetaten (uavhengig av yrkesgruppe) har en gjennomsnittlig årsverkskostnad på 911 000 kroner (2023-kroner). Årsverkskostnader inkluderer mer enn lønn til de ansatte, som arbeidsgivers utgifter til drift og administrasjon.
Fast ansatte tolker har andre lønns- og arbeidsvilkår enn frilanstolkene, og de har flere oppgaver enn frilanstolkene. Arbeids- og velferdsetaten har som arbeidsgiver styringsrett for fast ansatte, i motsetning til for frilanstolker som selv melder seg til de enkeltoppdrag de ønsker å påta seg.
Det finnes ikke sammenlignbare årsverk for frilanstolker. Det er fordi frilanstolker ikke har en stillingsandel, men i stedet får tilbud om enkeltstående oppdrag som de selv velger å melde seg til. Det er derfor svært varierende hva frilanstolker har i honorar. Inntekten avhenger av hvor mange og hvilke typer oppdrag de påtar seg. Basis for timesatsen for frilanstolker er lønnstrinn 29 for arbeidstakere i staten. Det skal likevel sies at det er lang rekke andre faktorer som påvirker frilanstolkenes honorarer, som et tillegg på 3,7 prosent, en minstetid på en time, en innbakt halvtimes forberedelsestid, tillegg for oppdrag utført på kveldstid, samt tillegg i timesats ved reise-, hvile-, eller ventetid. Videre honoreres tolkning for døvblinde med 125 prosent av ordinær takst.
Alle disse faktoren spiller inn på beregningen av inntekten til frilanstolker og gjør at det ikke er mulig å oppgi presist kostnad for frilanstolker. Oslo Economics, som leverte sin rapport Helhetlig gjennomgang av honorarsystemet for frilanstolker i desember 2022, spurte et utvalg på 13 frilanstolker og fikk oppgitt at omtrent halvparten av tolkene hadde en brutto inntekt på 600 000 eller mer. Andre oppga en lavere brutto inntekt på mellom 400 000 og 600 000. Dette er brutto inntekt før skatt og skal også dekke utgifter til pensjonssparing, feriepenger og sykeforsikring. Utvalget som ble spurt er for lite til å ta stilling til om dette er representativt eller ikke.