Marius Arion Nilsen (FrP): Nylig kom informasjonen om at regjeringen utsetter havvindfristen igjen. I land etter land ser vi også havvindprosjekter som blir kansellert eller utsatt pga. høye kostnader, lav lønnsomhet og andre utfordringer. Havvind er regjeringens hovedsatsing for mer kraft, men det ser ut til å la vente på seg. Kjernekraft har blitt avslått av regjeringen tidligere, med argumenter om det er langt fram og kostbart.
Kan statsråden avklare om regjeringen har noen plan B for storstilt kraftutbygging, og om man vurderer kjernekraft med nye øyne?
Begrunnelse
E24 skriver:
"De siste årene har kostnadene for havvind økt noe voldsomt. Equinor har utsatt et prosjekt i Norge og sliter med betingelsene på et annet i USA. På en auksjon i Storbritannia meldte ingen av utbyggerne interesse.
Allerede i juni indikerte Aasland at auksjonen på Sørlige Nordsjø II ville avlyses dersom ikke minst seks aktører melder sin interesse i den såkalte prekvalifiseringsrunden.
Dette i et brev til energi- og miljøkomiteen på Stortinget som E24 har fått innsyn i.
Aasland bekrefter til E24 at regjeringen vil vurdere å utsette auksjonsrunden dersom færre enn seks aktører viser interesse ved fristen 15. november.
Og dersom det ikke kommer noen bud i auksjonsrunden, vil Aasland vurdere å utsette prosjektet og la det inngå i en senere tildelingsrunde i 2025."
Kostnadene innen havvind har gått komplett motsatt vei av det mange analysebyråer har spådd, og flere aktører sliter med å regne prosjekter hjem over hele verden.
Hvis satsingen ikke bærer frukter, og regjeringens planlagte kraftforbruk opprettholdes, da har man stort underskudd på kraft. Det er derfor interessant å vite om regjeringen har noen plan B.