Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:258 (2023-2024)
Innlevert: 28.10.2023
Sendt: 30.10.2023
Besvart: 06.11.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Anser regjeringen Søndre Nordstrand for å være et trygt område der man har kontroll eller deler regjeringen synspunktene til samfunnsdebattanten som måtte flytte ut av bydelen pga. hennes egen sikkerhet?

Begrunnelse

I Nettavisen kunne vi lese om tidligere AP politiker Sarah Gaulin som måtte flytte ut av Søndre Nordstrand grunnet trusselsituasjonen rundt henne. Gaulin har i flere år vært en markant stemme og samfunnsdebattant som har våget å løfte temaer som enkelte anser som kontroversielle, men som ikke burde være det. Hun har stått opp for at grunnleggende verdier og friheter vi har i Norge skal gjelde alle uavhengig av bakgrunn. Deler av Oslo og også andre kommuner i Norge har et voksende problem med ungdomskriminalitet, gjenger og negativ sosial kontroll. Dette skyldes både naivitet og berøringsangst hos mange, en altfor høy innvandring til Norge og manglende integrering der man er klare på kravene som må stilles til de som bor i Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det skal være trygt og bo og ferdes i hele Norge. Bydelen Søndre Nordstrand er intet unntak i så måte. Det er derfor iverksatt en rekke tiltak for å forebygge og bekjempe kriminalitet, særlig rettet mot kriminelle gjenger og nettverk.
Når det gjelder det konkrete kriminalitetsbildet i bydelen Søndre Nordstrand, er det ett av områdene politiet har gitt særskilt prioritet. Jeg har fått opplyst fra Oslo Politidistrikt at det er et utfordrende kriminalitetsbilde i den aktuelle bydelen. Det er blant annet utfordringer knyttet til unge kriminelle og kriminelle nettverk.
Oslo politidistrikt har definert enkelte områder i Søndre Nordstrand som prioriterte områder, hvorav Mortensrud er ett av disse stedene. Når et område er prioritert av politiet innebærer det at det omfattes av særskilte tiltak bestående av både proaktive (forebyggende) og reaktive (strafferettslige) metoder for å møte de utfordringene som er identifisert. De særskilte tiltakene som iverksettes i et prioritert område har ingen tidsbegrensning, men vil vedvare inntil kriminalitetsbildet endrer seg i distriktet.
Politidistriktet opplyser for øvrig å ha oversikt over aktuelle kriminelle aktører i bydelen.
Politiet er viktig for å bekjempe kriminaliteten, men unge som begår kriminalitet lever ofte i familier med store levekårsutfordringer som ikke kan løses av justissektoren alene. Utfordringene i området må løses gjennom samhandling med andre samfunnsaktører som kommunen, barnevernet, bydelen, frivillige organisasjoner og idretten. For regjeringen er det særlig viktig å forhindre rekruttering av barn og unge til gjengmiljøer.
Jeg viser for øvrig til mitt svar på spørsmål 260, som også berører samme problemstilling.