Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:263 (2023-2024)
Innlevert: 29.10.2023
Sendt: 30.10.2023
Besvart: 06.11.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Er det en fare for at finansministerens uttalelser, knyttet til banker som ikke setter opp utlånsrentene etter at Norges Bank har økt styringsrenten, bidrar til at inflasjonen biter seg fast og at det blir vanskeligere å nå målet om en stabil, og lav prisvekst, og dermed Norges Banks oppgave enda vanskeligere?

Begrunnelse

Til Nationen, videreformidlet av NTB, roser finansministeren banker som ikke setter opp utlånsrentene etter Norges Banks siste renteheving. Jeg tror alle har forståelse for dette, og at økte renter biter på svært mange husholdninger for tiden. Alt har de siste par årene blitt dyrere.
Likevel er det slik at det er nettopp inflasjonen som gjør at Norges Bank setter opp rentene. For at prisveksten ikke skal bite seg fast og for å redusere faren for at vi får en pris- og lønnsspiral, er det fremste våpenet i pengepolitikken økt styringsrente. Målet er klart: lavere konsum, mindre utlån og høyere sparing.
Konkurranse mellom banker er et gode for oss forbrukere, og sannsynligvis burde vi alle bidratt til høyere mobilitet og skifte av bank når vilkårene ikke er gode nok. Slik ville konkurransen blitt enda sterkere.
På tross av at det er svært forståelig at finansministeren roser banker som ikke setter opp utlånsrenten når sentralbanken gjør det, er det et paradoks at nettopp dette kan bidra til at målet om stabil og lav prisvekst ikke nås. Hvis bankene ikke setter opp utlånsrenten vil det bli vanskeligere å oppnå det sentralbanken ønsker, nemlig lavere konsum, mindre utlån og høyere sparing.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Det er ingen fare for at mine uttalelser i Nationen bidrar til at inflasjonen biter seg fast.
God konkurranse mellom bankene er viktig for å sikre rimelige betingelser for låntakerne og bidrar til mer effektiv drift, lavere priser og bedre løsninger. Regjeringen er opptatt av at det skal være god konkurranse i bankmarkedet og enkelt å bytte bank.
Styringsrenten virker på økonomien gjennom flere kanaler, blant annet gjennom husholdningenes etterspørsel etter varer og tjenester, gjennom å påvirke kronekursen og ved å påvirke forventningene om fremtidig økonomisk utvikling. Effekten av endringer i styringsrenten gjennom etterspørselskanalen avhenger av gjennomslaget til boliglånsrentene. Det er Norges Bank som har det operative ansvaret for pengepolitikken, og som vurderer hvordan endringer i styringsrenten vil påvirke aktiviteten i økonomien.