Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:270 (2023-2024)
Innlevert: 29.10.2023
Sendt: 30.10.2023
Besvart: 07.11.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hva tenker statsråden om at NOKUTs lange behandlingstid setter utdannings- og distriktsprosjekter som dette i fare, og hva vil statsråden foreta seg for å sikre en raskere avklaring og bedre oppfølging i denne saken?

Begrunnelse

I Norge er det NOKUT som har ansvaret for å akkreditere høyere yrkesfaglige utdanningstilbud. Akkrediteringen er en viktig kvalitetssikring av studietilbudene, og det er kun akkrediterte studietilbud som kan kalle seg fagskoler.
I Nordreisa har det blitt jobbet lenge med å få akkreditering av fagskoletilbud for spillutvikling for tre utdanninger. Etableringen av en fagskole inngår i et større prosjekt med å etablere et økosystem for spillutvikling i regionen, og satsningen på spillutvikling bidrar til å utvikle studietilbud i distriktet, men også potensielt en ny næring og flere arbeidsplasser. Changemaker Educations, som er Sveriges største utdanningsinstitusjon for spillutviklere, er klare for å etablere fagskolen for spillutvikling i Nordreisa.
Arbeidet med å få akkreditering har tatt tid, og første søknad ble sendt i januar 2021. Etter dette har det blitt fremmet flere søknader, og forbedringer av søknadene har blitt gjort med veiledning og oppfølging fra NOKUT. Fjerde søknad om fagskoleakkreditering ble sendt til NOKUT i januar i år. I april kom det brev tilbake fra NOKUT om at de ikke klarte å opprettholde egne frister for saksbehandling, og i august gikk fristen for å levere søknad om fagskoleakkreditering ut, uten at det kom svar. For noen uker siden kom det et nytt brev fra NOKUT. Her opplyste NOKUT om at den fjerde søknaden ikke ville bli behandlet i 2023, og det er uvisst når den vil bli behandlet. Det er kritisk for prosjektet, siden manglende svar vil gjøre at prosjektet ved et eventuelt avslag igjen, ikke vil få levert en forbedret søknad med frist i januar 2024.
Det vises også til brev fra Nordreisa kommune sendt til statsråden 13. oktober om saken.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Representanten Erlend Svardal Bøe stiller spørsmål om Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT) sin behandling av akkrediteringssøknaden til fagskolen Changemaker educations AS. Denne søknaden kan jeg som statsråd ikke gå inn i, da NOKUT er faglig uavhengig av Kunnskapsdepartementet i akkrediteringssaker.
I Hurdalsplattformen har regjeringen tydelige målsetninger for utviklingen av høyere yrkesfaglig utdanning. Dette er nødvendig for å møte arbeidslivets stadig økende behov for kompetanse. For første gang er det nå over 30 000 fagskolestudenter i Norge. Den store veksten er et resultat av politiske prioriteringer. Bare siden 2020 er det bevilget midler til totalt 2 600 nye studieplasser. I neste års budsjett foreslår regjeringen ytterligere 500 studieplasser til fagskolene.
Antallet søknader til NOKUT om akkreditering av fagskoleutdanninger har også økt de siste årene, det samme har omfang av søknader om endringer i eksisterende fagskoleutdanninger. Det har også vært en stor i økning i fagskoler som ønsker å få akkreditert fagområder. Den store søknadsmengden førte til at NOKUT ikke nådde sitt eget mål for saksbehandlingstiden i 2022, og per i dag har ikke NOKUT kapasitet til å behandle det økende antallet innkomne søknader innenfor tidsrammene de tidligere har vært vant til å operere med.
NOKUT fikk midler i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2023 til bl.a. å styrke arbeidet med akkreditering av nye fagskoleutdanninger og etablering av institusjonsakkreditering i høyere yrkesfaglig utdanning.
NOKUT har tatt flere grep for å redusere behandlingstiden. Det omfatter blant annet å effektivisere egne prosesser og saksbehandling, samt å rekruttere nye saksbehandlere. Det siste året har NOKUT også prioritert søknader om fagområdeakkreditering. Det gir fagskolene utvidede fullmakter til å kunne opprette utdanninger uten å måtte søke NOKUT. I fjor mottok NOKUT 13 slike søknader. I år er det varslet 20 søknader om fagområdeakkreditering til fristen 1. november. I tillegg har NOKUT fått i oppdrag fra Kunnskapsdepartementet å utarbeide forslag til institusjonsakkreditering for fagskoler, som på sikt vil gi fagskolene ytterligere akkrediteringsfullmakter.
NOKUT har sett effekter av disse grepene og vil i år behandle flere søknader enn hva som i utgangspunktet var estimert.
For å skape forutsigbarhet for søkere, og for å bruke sin kapasitet på søknadene som allerede er inne, har NOKUT gjort justeringer i søknadsfristene sine i 2024. Til neste år vil det kun være frister for søknader om akkreditering av fagskole-, bachelor- og masterutdanninger i august og september. Det innebærer at det ikke vil være søknadsfrister våren 2024. NOKUT vurderer at det vil være en større ulempe for både sektorene og samfunnet å opprettholde søknadsfrister og motta flere søknader som uansett vil måtte bli liggende ubehandlet i lengre tid. Det ville medført fare for at søknadene kunne være utdaterte når søknadsbehandlingen hadde kommet i gang.
Departementet vil fortsette dialogen med NOKUT om status for akkreditering av høyere yrkesfaglig utdanning, og jeg har tillit til at de ulike tiltakene som det jobbes med på sikt vil bedre situasjonen.