Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:277 (2023-2024)
Innlevert: 30.10.2023
Sendt: 30.10.2023
Besvart: 06.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva gjør statsråden for å bøte på legemiddelmangelen, og hva tenker statsråden om at de som trenger legemidler som penicillin må betale mangedobbelt i dyrtid på grunn av mangel?

Begrunnelse

Flere medier har den siste uken omtalt mangelen på penicillin. Legemiddelverket forventer ny levering først i april neste år. I mellomtiden må personer som trenger penicillin betale mangedobbelt for det vi har tilgjengelig. Dette skjer samtidig som prisene i samfunnet generelt er høye, og flere er bekymret for at personer som sliter økonomisk for eksempel utsetter legebesøk.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Legemiddelmangel er ikke noe særnorsk fenomen, men et internasjonalt problem. Legemiddelproduksjonen er global, og forsyningskjedene er lange og komplekse Årsaker til mangler kan være mange. De viktigste årsakene til mangelsituasjoner er produksjonsproblemer, at legemidler trekkes fra markedet, logistikkproblemer, rask endring i etterspørsel og strukturendringer i det globale legemiddelmarkedet. Svikt i et ledd kan forårsake forsinkelser i leveranse og mangelsituasjoner. Legemiddelfirmaene har plikt til å melde fra til Legemiddelverket dersom de ser at det kan bli forsyningsproblemer til det norske markedet. Selv om firma varsler om et forsyningsproblem, er det ikke alltid det ender i en mangelsituasjon.
Legemiddelverket jobber aktivt for å forebygge, redusere og håndtere mangelsituasjoner. Godt samarbeid med andre aktører gjør at de fleste mangelsituasjoner løses på apotek ved at pasienter får: (1) en annen styrke eller pakningsstørrelse; (2) et annet likeverdig alternativ; eller (3) en utenlandsk pakning av legemidlet. I noen tilfeller må imidlertid pasientene gå over til andre legemidler. Pasienter som opplever mangel på legemidler de bruker fast, bør følge råd fra fastlege og apotek.
Mangelen på penicillin, som stortingsrepresentanten viser til, skyldes kapasitetsutfordringer hos produsenten. Legemiddelverket har på bakgrunn av mangelsituasjonen innvilget midlertidig tillatelse til salg av utenlandske pakninger. Pris på utenlandske pakninger fastsettes i omsetningsleddene (produsent, grossist og apotek), og reguleres dermed ikke av norske legemiddelmyndigheter. Dette vil i de fleste tilfeller gi høyere legemiddelpriser sammenlignet med norske pakninger, men til gjengjeld opprettholdes tilgangen til viktige legemidler. Alternativt ville norske pasienter vært uten tilgang til førstevalgsbehandling ved en rekke hyppig forekommende infeksjoner, som eksempelvis mellomøre-, bihule- og halsbetennelse. Videre ville mangel på alternativer påført pasienter, leger og apotek unødvendig ekstraarbeid. Dette ville ikke vært i tråd med regjeringens overordnede visjon for legemiddelpolitikken om likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler. Bruk av penicillin fremfor mer bredspektret antibiotika bidrar også til å forebygge antimikrobiell resistens.