Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:286 (2023-2024)
Innlevert: 31.10.2023
Sendt: 31.10.2023
Besvart: 07.11.2023 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Mener kunnskapsministeren at bemanningsnormen, slik den er i dag, ivaretar barnehagens formål som pedagogisk virksomhet?

Begrunnelse

Da bemanningsnormen for barnehager ble vedtatt i 2018 representerte det en forbedring i sektoren, i den forstand at det begrenset muligheten til å bruke antall personale i barnehagen som innsparingspost.
Bemanningsnormen er ment som en minstestandard for hva som er forsvarlig, dette ble understreket fra departementet i arbeidet med normen, og mange av høringsinstansene i den videre prosessen. Norman tar utgangspunkt i et gjennomsnitt av barn – barn som er friske, veltilpassede, med normal utvikling. Dersom barnas utgangspunkt av en eller annen grunn er mer krevende, krever dette mer av personalet. Det påvirker barnegruppa og de ansatte som helhet, selv om det kommer spesialpedagogiske ressurser etter vedtak fra kommunen.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Tilstrekkelig antall ansatte i barnehagen er helt grunnleggende for å kunne ivareta barnas behov for trygghet, omsorg, lek, læring og danning. Bemanningsnormen er en minimumsnorm. Bakgrunnen for innføring av dette minstekravet var at det tidligere har vært store variasjoner i antall barn per ansatt mellom barnehagene. Statistikken viste blant annet at det tidligere var lavere voksentetthet i private enn i kommunale barnehager.
I NOU 2012:1 Til barnas beste, påpekte barnehagelovutvalget at daværende regelverk åpnet for store forskjeller og dermed kan motvirke at alle barnehager gir et likeverdig tilbud. Utvalget foreslo å lovfeste et tallfestet minimumskrav til barnehagens grunnbemanning. Forslaget om å innføre en bemanningsnorm var også en oppfølging av Stortingets anmodningsvedtak om å redegjøre for regjeringens arbeid med en bemanningsnorm, jf. Innst. 344 L (2015 – 2016) og Innst. 47 S (2015 – 2016).
Det følger av barnehageloven at bemanningen i barnehagen må være tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet. Tilfredsstillende pedagogisk virksomhet innebærer at barnehagen skal drives i samsvar med kravene til formål og innhold, bestemmelsene om barns og foreldres rett til medvirkning og forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Hva som er tilstrekkelig bemanning til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet, må blant annet vurderes ut fra barnegruppens størrelse og barnas behov. Det er kommunene og barnehageeierne som er ansvarlig for å sørge for at bemanningen i barnehagen er tilstrekkelig for at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet gjennom hele barnehagedagen. Vi forventer at dette følges opp hver eneste dag, og at vikarer settes inn ved behov.
Kravet om å sørge for at bemanningen er tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet gjelder hele barnehagens åpningstid, også ved sykdom og annet fravær, og er uavhengig av bemanningsnormen. Bemanningsnormen og pedagognormen i barnehagen kommer i tillegg til denne overordnede bestemmelsen.
Samlet sett mener jeg at bestemmelsen om at bemanningen må være tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet, bemanningsnormen og pedagognormen, legger godt til rette for at barnehagene skal gi gode pedagogiske tilbud.
Når det er sagt, er jeg kjent med at mange barnehager nå opplever utfordringer med bemanning, rekruttering og sykefravær. Regjeringen er opptatt av bemanningssituasjonen, og vi er i dialog med sektoren om hvordan vi kan sikre at ansatte har nok tid sammen med barna.