Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:302 (2023-2024)
Innlevert: 01.11.2023
Sendt: 02.11.2023
Besvart: 13.11.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): I 2022 var andelen av sosialhjelpsmottakere som var innvandrere omtrent 49 prosent, og det ble totalt utbetalt 7419 millioner kroner i sosialhjelp i 2022.
Hvor stor andel av de totale utbetalingene av sosialhjelp fikk innvandrere?

Begrunnelse

Spørsmålet ble også stilt i forbindelse med statsbudsjettet 2024 (spørsmål nummer 752 fra Høyre) men ble ikke besvart med begrunnelsen at statistikken ikke forelå innenfor tidsrammen for budsjettspørsmål.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Tallstørrelsene som representanten Holm Lønseth refererer til i spørsmålet framkommer av statistikk som publiseres på ssb.no. SSB publiserer imidlertid ikke statistikk som fordeler totalt utbetalt beløp til økonomisk sosialhjelp på innvandrere og ikke-innvandrere.
For å kunne besvare spørsmålet innen fristen, har departement henvendt seg til Arbeids- og velferdsdirektoratet. Direktoratet har hentet ut tall for mottakere av økonomisk sosialhjelp som er født i utlandet. Tallene fra direktoratet viser at i underkant av 52 pst. av de som mottok økonomisk sosialhjelp en eller flere ganger i løpet av 2022 var født i utlandet. Dette er en svakt høyere andel enn andelen som er innvandrere i SSBs statistikk, og henger sammen med SSBs definisjon av innvandrere avviker noe fra den definisjonen som direktoratet har mulighet for å legge til grunn. Tallene fra direktoratet viser at mottakere født i utlandet til sammen mottok om lag 66 pst. av de totale utbetalingene til økonomisk sosialhjelp i 2022.
En overrepresentasjon av innvandrere blant mottakerne av økonomisk sosialhjelp må blant annet ses i sammenheng med at denne gruppen i mindre grad enn norskfødte har opptjent rettigheter i folketrygden, herunder til de helserelaterte ytelsene. Det henger sammen med at det er et krav om medlemskap i fem år før man får rett på en rekke av ytelsene i folketrygden.