Skriftlig spørsmål fra Sveinung Rotevatn (V) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:313 (2023-2024)
Innlevert: 02.11.2023
Sendt: 02.11.2023
Rette vedkommende: Digitaliserings- og forvaltningsministeren
Besvart: 09.11.2023 av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung

Sveinung Rotevatn (V)

Spørsmål

Sveinung Rotevatn (V): Hvorfor har regjeringen bestemt seg for å fjerne kravet om 5 prosent av tilsettinger fra denne målgruppen, og er statsråden fornøyd med resultatet og mener at det ikke er nødvendig med målsettinger i statlig virksomheter som øker kompetanse, interesse for inkludering og gir flere muligheter til å bruke ressursene sine i arbeidslivet?

Begrunnelse

Solbergregjeringen vedtok at fem prosent av alle nyansatte i staten skulle ha nedsatt funksjonsevne eller hull i CVen. Fordi mange står utenfor arbeidslivet i Norge, disse menneskene utgjør en ressurs som er viktig for samfunnet. Og fordi statlige virksomheter har et særlig ansvar, i kraft av å være store arbeidsgivere med organisatoriske og økonomiske muskler som har mulighet til å tilrettelegge for at flere skal kunne delta i arbeidslivet. Evalueringen av arbeidet som ble gjort viste så sent som i 2021 at ledere i statlige virksomheter har fått god kjennskap til inkluderingsdugnaden. Virksomhetene i staten jobbet aktivt med inkludering og har satt i gang flere ulike tiltak, både for å øke kompetansen og rekruttere flere fra målgruppen. Men man er fortsatt langt fra å nå målet i mange statlige virksomheter. Denne uken kunne man i Aftenposten lese at Regjeringen Støre har fjernet kravet, og at målsetningen for inkluderende rekruttering i statlig tariffområde ikke lenger skal gjennomføres.

Karianne O. Tung (A)

Svar

Karianne O. Tung: Arbeid til alle i et trygt og inkluderende arbeidsliv er en av regjeringens høyeste prioriteringer. Folk med nedsatt funksjonsevne og helsemessige utfordringer skal møte et arbeidsliv som er åpent og inkluderende, og vi trenger deres kompetanse.
Regjeringen er ikke fornøyd før alle som kan og vil jobbe er i arbeid. Vi ønsker at statlige arbeidsgivere skal søke etter kvalifiserte medarbeidere blant all den kompetanse som er tilgjengelig i samfunnet, uansett søkerens bakgrunn. Dette sikrer at vi får tak i den beste kompetansen. Målet om at fem prosent av nyansettelser i statlig tariffområde skulle ha nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en, baserte seg på en fellesføring til de statlige virksomhetene.
Fellesføringer vedtas normalt for ett år av gangen, for å gi et løft til et saksområde. Det skal være så få fellesføringer som mulig, og de vil i utgangspunktet kun videreføres i ett år eller i en begrenset periode. Dette fordi andre viktige saker også bør kunne løftes frem. Regjeringen har i år blant annet valgt å løfte frem viktigheten av å rekruttere lærlinger i staten. Regjeringen har videreført alle langsiktige virkemidler som skal bidra til økt inkludering. Dette gjelder blant annet forskriftsfestede krav om innkalling til intervju og positiv særbehandling av personer med nedsatt funksjonsevne og/eller hull i CV-en. Vi håper at mer langsiktige forpliktelser kan bidra til at flere i denne målgruppen kommer ut i arbeidslivet. Regjeringen har også lansert flere nye tiltak. For eksempel er viktigheten av inkludering tatt inn Hovedtariffavtalene og i den reforhandlede Hovedavtalen i staten. Vi har også presisert viktigheten av mangfold og inkludering i den justerte arbeidsgiverstrategien i staten. I tillegg har vi satt i gang et eget inkluderingsprosjekt for å rekruttere NAV-brukere. Videre har vi gitt arbeidsgivere muligheten til å ansette personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en med midlertidig lønnstilskudd i to år uten utlysning. Vi vurderer fortløpende andre tiltak for å øke rekrutteringen av personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en i statlig tariffområde. Jeg vil blant annet invitere aktuelle interesseorganisasjoner til et dialogmøte for å drøfte hvordan vi best kan jobbe for å rekruttere flere fra målgruppen i staten.