Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:327 (2023-2024)
Innlevert: 03.11.2023
Sendt: 03.11.2023
Besvart: 13.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Den største befolkningskonsentrasjonen i Helse Vest mellom Helse Stavanger og Helse Bergen, er områdene Sunnhordland og Haugalandet. Fra dette området som utgjør brorparten av Helse Fonnas opptaksområde er det ingen styremedlemmer oppnevnt i Helse Vests styre.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre en bedre geografis representasjon i Helse Vests styre?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Styret i Helse Vest RHF består av syv eiervalgte styremedlemmer og tre styremedlemmer valgt av og blant ansatte. De eiervalgte medlemmene i styret ble oppnevnt i januar 2022 og har en normal valgperiode på to år. Nye eiervalgte styremedlemmer skal dermed oppnevnes i foretaksmøtet i Helse Vest RHF i januar 2024.
Valg av eiervalgte styremedlemmer følger regjeringens retningslinjer for styrevalg i selskaper med statlig eierandel, fastsatt av Nærings- og fiskeridepartementet med virkning fra 8. november 2022. Det er statsråden i det enkelte departement som på generalforsamling eller i foretaksmøtet velger styremedlemmer i heleide selskaper hvor vedkommende er konstitusjonelt ansvarlig for oppfølging av statens eierskap. I tråd med retningslinjene skal relevant kompetanse være hovedhensynet ved statens arbeid med styresammensetting. Gitt kompetanse skal staten vektlegge kapasitet og mangfold. Ved gjenvalg vurderer staten også styremedlemmets bidrag til selskapets måloppnåelse og fortsatt relevans i tråd med de nevnte hensynene. Et sentralt prinsipp er at medlemmene i styret ikke representerer politiske organisasjoner, geografiske områder eller andre interessegrupper, og de må ha et nødvendig helhetsperspektiv på oppgaveløsningen. Samtlige av styrets medlemmer skal ivareta eiers interesser.
Med utgangspunkt i kompetansebehovene vil staten bidra til at det enkelte styre har et relevant mangfold. Meningsmangfold gir ulike perspektiver og legger til rette for åpne og godt belyste diskusjoner, som igjen kan gi bedre beslutninger. Komplekse problemstillinger løses ofte best når de vurderes fra ulike ståsteder. Ulike perspektiver kan oppnås gjennom blant annet ulik arbeidserfaring, utdanning, kjønn, alder, geografisk tilhørighet og kulturell bakgrunn. Det følger ellers av helseforetakslovens § 21, tredje ledd, at styremedlemmene som velges av foretaksmøtet skal ha tilknytning til den regionen som foretaket hører under.
Sammensetning av gode styrer er en kabal hvor ulike hensyn skal veies opp mot hverandre. Hovedhensynet er å sikre at styret samlet sett har en riktig sammensetning av kompetanse til å ivareta sitt ansvar på en best mulig måte. Jeg er opptatt av at styrets sammensetning også skal gjenspeile et geografisk mangfold i regionen. Dette er viktig både for legitimitet og forankring, samt for å bidra til at sakene belyses fra ulike perspektiver før styret gjør sine vedtak.
Ettersom det er ulike hensyn som skal veies opp mot hverandre når styret skal settes sammen, er det likevel ikke slik at de syv eiervalgte styremedlemmene alltid vil ha bosted fordelt i samtlige deler av regionen. Prosessen med å sette sammen nytt styre i Helse Vest RHF for perioden 2024 til 2026 er nå i gang. I den forbindelse har jeg også sendt brev til landets fylkeskommuner og invitert dem til å komme med innspill til kandidater. Den endelige sammensetningen av styret, basert på en balanse mellom kontinuitet og fornyelse, kompetanse, mangfold og kapasitet, vil offentligjøres i forbindelse med foretaksmøtet i januar 2024.