Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:342 (2023-2024)
Innlevert: 05.11.2023
Sendt: 06.11.2023
Besvart: 14.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Har helseministeren tatt inn over seg alvoret med nedstenging av det nye ROP tilbudet ved Sandviken sykehus, og hvordan har hun tenkt å følge opp løftet sitt om at ingen psykiatrisenger skal stenges på hennes vakt?

Begrunnelse

– Ingen psykiatrisenger skal kuttes på min vakt, har helseminister tidligere lovet.
Tidligere i år åpnet Helse Bergen en helt ny rus og psykiatrienhet (ROP) ved Sandviken sykehus.
Her skal man ta imot pasienter som trenger behandling samtidig for både alvorlige rusproblemer og psykiske lidelser. Et slikt døgntilbud for pasienter over 30 år fantes ikke i Helse Bergen fra før, noe som gjorde at pasientene ofte falt mellom flere stoler og følte seg som kasteballer.
Planen var å doble antall sengeplasser. Derfor ble det sterke reaksjoner fra fagpersoner, politikere og ikke minst pårørende da Helse Bergen vurderte å halvere tilbudet.
Helseministeren har så langt vist lite tegn til å følge opp sine lovnader i intervju med BT eller svar på skriftlig spørsmål om saken.
Nå er situasjonen i Bergen ytterligere forverret ved at hele den omtalte avdelingen er varsles stengt, dette bare knappe 10 mnd. etter åpning. Dette til tross for at enheten har fult belegg og ventelister. Pårørende er selvsagt sjokkert og skuffet. Det må også understrekes at fagpersonell er meget bekymret for denne pasientgruppen som nå vil miste tilbudet sitt.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Representanten spør konkret om tilbud ved ROP-enhet for rus- og psykiske lidelser ved Sandviken Sykehus i Helse Bergen HF. Jeg har derfor innhentet informasjon fra Helse Vest RHF, som skriver at døgnplassene være på plass igjen fra april 2025 og at pasientenes behov i mellomtiden vil ivaretas i de øvrige tilbudene ved Avdeling for rusmedisin og Divisjon psykisk helsevern i Helse Bergen HF.
Ifølge Helse Vest RHF skyldes den midlertidige nedleggelsen en oppfølging av et pålegg fra tilsynsmyndighetene om å utbedre lokalene og det akuttpsykiatriske tilbudet ved Sandviken Sykehus. Dette arbeidet påbegynnes 8. januar og avsluttes 31. mars 2025.
Helse Bergen HF har stort trykk på akutte innleggelser og vurderer at det ikke vil være forsvarlig å redusere kapasiteten i akuttavdelingene i denne perioden. Konsekvensene er at akuttmottaket må ta i bruk en sengepost i hovedbygget til mottak av pasienter. Det betyr i praksis at det i perioden blir en reduksjon på 8 sykehussenger. Jeg forutsetter at Helse Vest RHF gir et godt og forsvarlig tilbud til pasientene selv om det må gjøres endringer i en periode.
Mennesker med langvarige og sammensatte behov skal få god og sammenhengende hjelp. Dette er et av tre innsatsområder i Meld. St.23 Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033). I planperioden vil vi styrke hele behandlingskjeden for mennesker med langvarige og sammensatte behov og bidra til å heve levealderen og øke livskvaliteten hos mennesker med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer.
Det er lansert en rekke tiltak og mål som skal bidra til et styrket tilbud, og for å kunne følge utviklingen og måloppnåelsen gjennom planperioden – har regjeringen formulert åtte resultatmål. Et av disse er å hindre nedbygging fra dagens totale antall sengeplasser og sikre at døgnkapasiteten i psykisk helsevern er på et nivå som møter behovet for å ivareta barn, unge og voksne med alvorlig psykisk lidelse som trenger døgnbehandling. Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til psykisk helse med 3 mrd. kroner i planperioden. Dette innebærer en permanent styrking til et nytt nivå. Innsatsen startet allerede i 2023, og vil videreføres og styrkes i 2024. Som en del av den foreslåtte bevilgningen til aktivitetsvekst i sykehusene er det foreslått 110 mill. kroner til å styrke døgntilbudet innen psykisk helsevern, med særlig vekt på barn og unge og de med alvorlige psykiske lidelser.