Skriftlig spørsmål fra Kari-Anne Jønnes (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:345 (2023-2024)
Innlevert: 06.11.2023
Sendt: 06.11.2023
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 14.11.2023 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Kari-Anne Jønnes (H)

Spørsmål

Kari-Anne Jønnes (H): I statsbudsjettet framgår det at regjeringen vil utrede et tredje samfunnsoppdrag slik Stortinget vedtok i behandlingen av Langtidsplan for forskning og høyere utdanning.
Hvordan er fremdriften for det tredje samfunnsoppdraget om sirkulærøkonomi og på hvilken måte vil stortinget holdes orientert om fremdrift og hvordan det innholdsmessig følges opp?

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Jeg deler representantens oppfatning av at et målrettet samfunnsoppdrag innenfor sirkulærøkonomi vil være et godt verktøy for å sikre omstillingen til et mer bærekraftig samfunn, og slik bidra til å nå Norges klima- og miljømål. Norge skal omstille seg til et lavutslippssamfunn innen 2050, og innen 2030 skal Norge kutte utslippene med 55 prosent.
I Innst. 170 S til Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning (2022-2023) ba Stortinget regjeringen å sette i gang planleggingen av et tredje samfunnsoppdrag om sirkulære løsninger og mer bærekraftig bruk av naturen så tidlig som mulig i planperioden. Regjeringen har, etter innstillingen var klar, derfor vurdert merknaden, blant annet i sammenheng med det varslede arbeidet med en handlingsplan for sirkulær økonomi. Også Skatteutvalget har pekt på behovet for mer kunnskap om virkemidler for en mer sirkulær økonomi.
Det er regjeringens vurdering at et slikt samfunnsoppdrag vil kunne bidra med løsninger for å gjøre økonomien og samfunnet mer sirkulært, i tråd med prioriteringene i Hurdalsplattformen. Regjeringen har der som ambisjon at Norge skal være et foregangsland i utviklingen av en grønn, sirkulær økonomi som utnytter ressursene bedre.
Vi er altså i gang med arbeidet med samfunnsoppdraget for sirkulær økonomi og skal sikre bred medvirkning framover. Det er viktig å få involvert næringsliv, kommuner, akademia og befolkningen. Vi vil også trekke erfaring fra de pågående samfunnsoppdragene og involvere alle relevante departementer i utredningen for å sikre et godt og spisset samfunnsoppdrag som kan føre oss nærmere en grønn omstilling.
Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en orientering om framdrift og innhold i samfunnsoppdraget på egnet vis og når innhold og mål for et slikt samfunnsoppdrag er utredet og vurdert.