Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:356 (2023-2024)
Innlevert: 07.11.2023
Sendt: 07.11.2023
Besvart: 14.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Tirsdag 17. januar 2023 ble det holdt felles foretaksmøte for de regionale helseforetakene. I protokollen fra det møtet kan vi lese at: Foretaksmøtet ba de regionale helseforetakene om å foreta en kritisk gjennomgang av behov for innleie i foretaksgruppen med sikte på reduksjon i omfanget. Det skal rapporteres på utviklingen i tertialoppfølgingsmøtet i juni 2023.
Er det mulig å få oversikt over hva de ulike RHF-ene har rapport, status i foretakene på redusert innleie, og eventuelle nye planer for å sikre laver bruk av innleie?

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er fra regjeringens side et klart ønske om å begrense bruk av innleie i spesialisthelse-tjenesten, og det har også blitt satt krav til de regionale helseforetakene om å arbeide med tiltak som kan redusere innleie. Det ble satt et konkret krav om at de regionale helseforetakene skal foreta en kritisk gjennomgang av behov for innleie, med sikte på å redusere omfanget. Som det vises til i spørsmålet så ble de regionale helseforetakene bedt om å gi en foreløpig rapportering i tertialoppfølgingsmøtet i juni, om krav som ble stilt i foretaksmøtet i januar i år om innleie. I denne rapporteringen ble det vist til at innleie av helsepersonell brukes i begrenset og i noe varierende grad i spesialisthelsetjenesten.
Rapporteringen om utviklingen som ble gitt i tertialoppfølgingsmøtet i juni, viste at alle de fire regionale helseforetakene følger opp kravet som er stilt. Alle helseregionene arbeider alle med sikte på å redusere omfanget av innleie. Denne «underveisrapporteringen» fokuserte på hvordan de respektive helseregionene arbeider med å følge opp det aktuelle kravet, inkludert ulike tiltak som enten er iverksatt eller er til vurdering. For eksempel ble det vist til innskjerping av rutiner og krav om vurdering av alternative løsninger før man gjennomfører kjøp av vikartjenester, og at det arbeides med utfasing av kjøp utenfor rammeavtaler. De regionale helseforetakene har en tettere oppfølging enn tidligere av helseforetakenes iverksatte tiltak og bidrar til å dele relevant styringsinformasjon mv. Kritisk vurdering av innleiebehov sees i lys av bemanningsutviklingen og bemanningsutfordringer, sykefravær og andre relevante forhold.
Situasjonen og utfordringsbildet varierer både mellom de ulike helseregionene og mellom de ulike helseforetakene. Det er fortsatt mye innleie i enkelte sykehus for å kunne opprettholde forsvarlige helsetjenester til befolkningen – og da særlig i Helse Nord. Innleiebehovet er blant annet knyttet til fravær og særskilte rekrutteringsutfordringer innenfor enkelte fagområder.
De regionale helseforetakene rapporterer på kravene som er stilt i foretaksmøtene i januar, gjennom sin årlige melding til Helse- og omsorgsdepartementet i det påfølgende år. Oppfølging av kravet knyttet til innleie er mao. et pågående arbeid. Den aktuelle rapporteringen i juni var en foreløpig statusoppdatering, og bar preg av å være nettopp det ved at de regionale helseforetakene hadde noe ulik form og innretning på sin tilbakemelding.