Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:358 (2023-2024)
Innlevert: 07.11.2023
Sendt: 07.11.2023
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 14.11.2023 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Hvordan vil statsråden bidra til at Norge, som et land med nesten 99 prosent returgrad av flasker, vil kunne fortsette å bruke det innovative, miljøvennlige og norskutviklede pantesystemet vi i dag bruker, og sikre at dette kravet ikke blir nok et element som bidrar til å øke matvareprisene?

Begrunnelse

Kommisjonen la i fjor frem forslag til ny emballasjeforordning i EU som i ytterste konsekvens betyr at vi ikke lenger får lov til å beholde den innovative, norske panteordningen og må tilbake til å vaske flasker. I forordningen foreslås det at det settes et krav til ombruksløsninger, som de gamle vaskeflaskene, på henholdsvis 10 % i 2030 og 25 % i 2040 for produsentleddet.
For pantesystemer som i dag allerede har høye innsamlingstall slik vi har i Norge og som resirkulerer alt innsamlet materiale vil en obligatorisk gjenbrukskvote for ombruk og vask av flasker medføre en ganske stor omlegging i alle ledd av verdikjeden. Både i selve produksjonen, i distribusjonen så vel som i handelsleddet. Satt på spissen kan det bety både høyere matvarepriser, og en mindre miljøvennlig løsning enn den vi har i dag.
I forslaget til Kommisjonen lå det en åpning for at etablerte og modne pantesystemer med returgrad over 85 % kunne fortsette som tidligere. I avstemming i kommisjonen for et par uker siden ble det flertall for at 85 % returgrad skal fjernes. Det vil ramme Norge. Ny avstemming er berammet rundt 20 november.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Jeg er enig i at det norske pantesystemet fungerer godt, noe den høye returandelen systemet oppnår er et bevis på.
EU-kommisjonens forslag til ny emballasjeforordning skal erstatte dagens emballasjedirektiv, og har som formål å sikre at emballasje designes for ombruk og materialgjenvinning, og å redusere mengden emballasje og emballasjeavfall. På generelt grunnlag har norske miljømyndigheter støttet EU-kommisjonens forslag til ny emballasjeforordning.
Miljødirektoratet har delt erfaringen med og kunnskap om regulering av retursystemer for drikkevareemballasje med EU som del av arbeidet med nytt regelverk. Det er stor interesse for den norske pantemodellen i og utenfor Europa. Særlig er interessen stor for de sterke økonomiske insentivene som følger av modellens kombinasjon av en enkel regulering og en miljøavgift som reduseres med returandel og pant.
Foreslåtte krav til ombruk skal blant annet redusere mengden emballasje og emballasjeavfall og på denne måten fremme en sirkulær økonomi. Det framgår av EU-kommisjonens konsekvens-analyse at disse ombruksmålene er ventet å gi en positiv miljøeffekt.
Det stemmer at vi har et pantesystem med høy returandel og høy andel materialgjenvinning.
Slik jeg ser det, er ikke forslaget om ombrukskrav for drikkevareemballasje til hinder for at Norge fortsatt skal ha et godt og velfungerende pantesystem. Vi forventer at de foreslåtte EU-kravene til ombruk vil gi behov for tilpasninger for norske aktører, men ikke at de vil gi så store negative konsekvenser for det norske pantesystemet at det vesentlig påvirker matvareprisene.
Hvis de foreslåtte kravene om en viss andel ombruk vedtas i EU, vil miljømyndighetene analysere hvordan kravet kan gjennomføres på en samfunnsøkonomisk effektiv måte i Norge. Vi har i dag 13 godkjente retursystem for drikkevareemballasje, hvorav to tilhører Infinitum sitt pantesystem. Det foreslåtte kravet innebærer at kun en andel av drikkevareemballasjen må være ombruksemballasje, og dermed vil trolig en betydelig andel fortsatt være engangsemballasje.
Det vil fortsatt være behov og rom for den norske modellen for pantesystem med høy returandel og materialgjenvinning i framtiden. Ved en eventuell fremtidig innføring av regelverket i Norge, vil regjeringen arbeide for at regelverket implementeres på en måte som på best mulig måte ivaretar kvalitetene ved vårt pantesystem. Jeg forventer på ingen måte at dette er slutten for det norske pantesystemet.