Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:393 (2023-2024)
Innlevert: 10.11.2023
Sendt: 13.11.2023
Besvart: 17.11.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Kan statsråden utdype mer hvordan det nylig inngåtte nordiske samarbeidet om reintegrering og retur vil påvirke norsk innvandring- og asylpolitikk?

Begrunnelse

Forrige uke var statsråden i København og diskuterte ulike tema innenfor asylfeltet med de respektive statsrådene fra de øvrige nordiske landene. Der ble de fem nordiske statsrådene enige om tre felles initiativ der landene skal samarbeide tettere på asyl, innvandring og retur. Det bes om at statsråden utdyper litt mer konkret hvordan disse tre initiativene vil påvirke norsk asyl- og innvandringspolitikk.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Under møtet vårt i Danmark ble mine nordiske kolleger og jeg enige om tre felles forslag der de nordiske land skal samarbeide tettere på migrasjons- og returområdet.
Det første forslaget søker å skape tettere samarbeid mellom nordiske migrasjons- og spesialutsendinger på utenriksstasjoner til å gjennomføre reintegreringsprosjekter i tredjeland i nært samarbeid med berørte reintegreringspartnere. De nordiske spesialutsendingene skal i større grad se på muligheter for felles reintegreringsprosjekter som kan bidra til økt forutsigbarhet og å bedre fremtidsutsiktene for personer som reiser assistert tilbake til hjemlandet. Gjennom samarbeid kan de nordiske landene dra nytte av hverandres spesialutsendinger og ressurser, noe som er mer effektivt enn om Norge gjør dette alene.
Det andre initiativet dreier seg om retur av personer som ikke har rett til å forbli i EU og Schengen-området til hjemlandet, ved å arbeide for felles nordiske returoperasjoner i samarbeid med Frontex. Frontex bidrar i økende grad med returbistand til politiet, blant annet gjennom å legge til rette for retur med innleide fly. Slike fly deles ofte av flere stater, men flyene har stort sett avreise fra Sentral-Europa. De nordiske landene ønsker å samarbeide om egne fly fra Norden, der dette er hensiktsmessig. Dette vil gjøre returarbeidet mer kostnadseffektivt.
Det tredje initiativet søker å bistå IOM, som en implementerende partner, med å tilby tjenester til irregulære migranter i Nord-Afrika. Tilbudet vil legge til rette for å hjelpe migranter i en sårbar situasjon med tilbud om assistert retur. Slik kan de komme seg ut av en fastlåst tilværelse, enklere reise tilbake til hjemlandet sitt og reintegreres.
Samlet vil dette bidra til å effektivisere returarbeidet av migranter som ikke oppfyller vilkårene til lovlig opphold, slik at norske myndigheter kan fokusere på å ta imot og integrere dem som trenger det.
Jeg anser det nordiske samarbeidet for å være en fortsettelse av den returpolitikken Norge allerede fører, og det innebærer således ikke noen endring i politikken. Samtidig gir det et signal om at de nordiske landene har felles prioriteringer i dette arbeidet, som også kan bidra å forebygge ankomster av personer uten beskyttelsesbehov.