Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:409 (2023-2024)
Innlevert: 11.11.2023
Sendt: 13.11.2023
Besvart: 17.11.2023 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Har klima- og miljøministeren vurdert konsekvensene av klimaendringer og muligheten for økt forurensning av drikkevannskilden, Gjersjøen, i Follo dersom Alunskiferdeponiet ikke blir renset?

Begrunnelse

I flere år har SV jobbet for å ordne opp på Taraldrud for å ikke få giftige stoffer ut i naturen og til drikkevannet der, men alle svar fra forskjellige regjeringer har vært å vente på nye rapporter. Jeg fikk informasjon fra Oppegård avis og NRK om at myndighetene ikke ønsker å rense området og at skifer skal bli værende der. At løsningen skal vøre noen fangdammer som skal fange opp utslippene. Med økende klimaendringer vil nedbøren øke betydelig, og dette kan føre til at mer vann vasker ut skadelige tungmetaller og radioaktivt uran fra deponiet. Dette utgjør en potensiell trussel mot drikkevannet til over 49 000 mennesker som bruker Gjersjøen som drikkekilde. Det er en utfordring som både Naturvernforbundet og SV lokalt viser til.
Miljødirektoratet og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet hevder at de eksisterende demningene fungerer godt og at det derfor ikke er nødvendig å fjerne skiferen. De mener det er tilstrekkelig at grunneierne, Statens Vegvesen og selskapet Åsland Næringspark Eiendom, oppgraderer dammene og viderefører driften. Naturvernforbundet påpeker derimot at det er usikkert hvordan eventuelle nye grunneiere vil følge opp tiltakene.
Jeg er bekymret for at de foreslåtte demningene ikke vil være tilstrekkelige for å beskytte drikkevannskilden de har. Jeg ønsker derfor å spørre klima- og miljøministeren om han har vurdert konsekvensene av klimaendringer og muligheten for økt forurensning av Gjersjøen hvis Alunskiferdeponiet ikke blir renset.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Det aktuelle deponiet på Taraldrud i Nordre Follo kommune er forurenset av syredannende masser i form av alunskifer eller annen syredannende svartskifer. Forurensningen skyldes utfylling av disse massene på området i forbindelse med etablering av E6 fra slutten av 1970-tallet. Flere undersøkelser gjennomført siden 2006 viser at det skjer utlekking av tungmetaller og radioaktive stoffer fra de syredannende massene, ut i Snipetjernsbekken, som inngår i et av tilførselsvassdragene til Gjersjøen. Det er ikke påvist spor av forurensing fra deponiet i Gjersjøen, som er en drikkevannskilde.
Hovedårsaken til spredning av forurensning fra massene er gjennomstrømming av vann fra blant annet nedbør og overvann. Det er Statens Vegvesen og Åsland Næringspark Eiendom AS (ÅNE) som er grunneiere og ansvarlig for forurensningen, og for gjennomføring og oppfølging av tiltak for å begrense forurensningen.
I 2008 ble det iverksatt midlertidige tiltak i form av fellingsdammer for å nøytralisere sur avrenning og hindre spredning av metaller og radioaktive stoffer. Senere prøvetakninger har vist at fellingsdammene fanger opp forurensingen og har fungert godt.
Den 20. september i år sendte Miljødirektoratet og DSA varsel om pålegg til Statens Vegvesen og ÅNE om å gjennomføre tiltak for å redusere avrenningen til Snipetjernsbekken av tungmetaller og radioaktive stoffe. Dette kan for eksempel innebære å ruste opp og vedlikeholde eksisterende rensetiltak slik som fellingsdammene. Direktoratene understreker at tiltakene skal være tilstrekkelige til at de forurensede massene ikke gir negative miljøeffekter i bekken, og derfor heller ikke lenger ned i vassdraget mot Gjersjøen. Basert på dagens situasjon og en kost-nytte-vurdering av de ulike tiltakene, har Miljødirektoratet og DSA vurdert at de ikke vil pålegge aktørene å fjerne massene fra området.
Miljødirektoratet og DSA har også varslet at de vil pålegge aktørene å utarbeide et miljøovervåkningsprogram for å dokumentere at de valgte tiltakene har ønsket effekt over tid. Tiltak for å hindre gjennomstrømning av overvann gjennom de syredannende massene, vil innebære at økt nedbør som følge av klimaendringer ikke medfører økt forurensing ut i vassdraget, fordi den økte nedbøren ikke vil komme i kontakt med de forurensede massene.