Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:415 (2023-2024)
Innlevert: 12.11.2023
Sendt: 13.11.2023
Besvart: 21.11.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Gitt det betydelige antallet studenter som er påvirket av saken, dens prinsipielle karakter og tvilen som er blitt skapt rundt departements kjennskap til manglende anledning til gjenoppnevnelse grunnet blant annet fjerning av formuleringer i oppnevnelsesbrevet, så ber jeg statsråden svare på om det var delte syn i KD om anledningen til å foreta den aktuelle gjenoppnevningen før den fant sted, og kan jeg også be statsråden svare på hvor mange saker som KD har lagt til grunn at må behandles på nytt av nemnda?

Begrunnelse

Jeg viser til saken om ugyldig gjenoppnevnelse til felles klagenemnd foretatt av KD og spørsmålene fra meg til statsråden som ble besvart i den ordinære spørretimen den 8. november. Jeg tillater meg selv å stille et oppfølgingsspørsmål ettersom jeg føler at dette ikke ble tilstrekkelig belyst.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Kunnskapsdepartementet har konkludert med at leder for Felles klagenemnd var ugyldig oppnevnt i perioden fra 1. april 2022 til fratredelsen 19. september 2023, og at to studentrepresentanter (et medlem og et varamedlem) var ugyldig oppnevnt i perioden fra 1. april 2023 til fratredelse 22. september 2023.
Den 22. september 2023 stilte departementet arbeidet i Felles klagenemnd i bero i påvente av oppnevningen av ny leder og nye studentrepresentanter. Felles klagenemnd er nå fulltallig, og departementet har bedt klagenemden gjenoppta arbeidet så raskt som mulig.
De ugyldige oppnevningene innebærer at noen av vedtakene til Felles klagenemnd fra perioden 1. april 2022 til 22. september 2023 er ugyldige. De sakene dette gjelder, må behandles på nytt.
Betydningen av den ugyldige oppnevningen av den tidligere lederen har blitt vurdert i to tingrettsdommer. I de to sakene konkluderte retten med at vedtakene til Felles klagenemnd var gyldige. I de to dommene konkluderes det videre med at feilen i oppnevningen heller ikke har hatt innvirkning på innholdet i vedtaket. De to dommene er anket. Påstand om ugyldighet som følge av de ugyldige oppnevningene, er også anført i to saker som skal opp for tingretten i løpet av høsten, og i en sak som skal opp for lagmannsretten i november.
Rettstilstanden er dermed ikke endelig avklart, og det kan komme rettspraksis framover som påvirker hvor mange saker som må behandles på nytt. Det er slik departementet vurderer det, imidlertid klart at enkelte vedtak er ugyldige, og disse bør behandles på nytt så raskt som mulig. Dette gjelder følgende saker fra perioden 1. april 2022 til 22. september 2023:

1. Saker der klagenemnden ikke ville vært vedtaksfør i behandlingen av det opprinnelige vedtaket uten det/de ugyldig oppnevnte medlemmet/medlemmene.
2. Saker der det var dissens i klagenemndens opprinnelige behandling og stemmen til det/de ugyldig oppnevnte medlemmet/medlemmene var avgjørende for innholdet i vedtaket.

Departementet har bedt Felles klagenemnd behandle de nevnte sakstypene på nytt. Saker som er til behandling eller er endelig avgjort i domstolen, skal Felles klagenemnd ikke behandle på nytt. Departementet vil holde Felles klagenemnd orientert om utviklingen i rettspraksis slik at håndteringen kan tilpasses dersom utviklingen i rettspraksis tilsier at flere tidligere saker må behandles på nytt eller dersom det kommer avklaringer som har betydning for den nye behandlingen.
En foreløpig gjennomgang viser at det kan være opp imot 100 studentsaker og i tillegg et fåtall innsynsaker som klagenemnda må behandle på nytt.
En statsråd er ansvarlig for alle prosesser og beslutninger i departementet innen eget ansvarsområde, uavhengig av grad av direkte involvering. Jeg finner det ikke naturlig å kommentere departementets interne saksbehandling, særlig ikke fra tiden før jeg tiltrådte som forsknings- og høyere utdanningsminister.