Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:416 (2023-2024)
Innlevert: 12.11.2023
Sendt: 13.11.2023
Besvart: 21.11.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Strømprisene i prisregion NO2 har vært høyere enn naboregionene NO1 og NO5 de siste 6 månedene. Mens prisene i NO1 og NO5 tidvis har gått mot 0, og divergert fra NO2, så har NO2 holdt seg vedvarende høyere. Prisene har tidvis blitt likere, men det skjer når prisene er slik de er denne helgen, altså skyhøye.
Kan statsråden forklare hvorfor NO2 ikke får lave gjennomsnittspriser, som NO1 og NO5, men derimot vedvarende høyere priser, og om regjeringen planlegger å gjøre noe med denne store og uakseptable prisforskjellen?

Begrunnelse

Denne helgen 10 - 12.november 2023 har gitt oss strømpriser i prisregion NO2 på over 2,3 kr/kwt på det verste, og gjennomsnittspriser søndag på 176 øre/kwt.
I september 2023 var gjennomsnittlig strømpris i prisregion NO1 og NO5 1,40 øre/kwt. I NO2 var den 71,99 øre/kwt. NO2 var altså 51,4 ganger dyrere! I oktober var prisene 53,85 og 53,36 øre/kwt i NO1 og NO5, mens den var 63,12 øre/kwt i NO2. Oktober er så langt NO2s rimeligste måned, men det er fremdeles dobbelt så høy strømpris som historisk gjennomsnittspris for regionen, og fremdeles dyrere enn naboregioner.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Gjennom høsten har mye nedbør og tilsig bidratt til høy magasinfylling i Sør-Norge, hvor magasinfyllingen i alle de tre sørlige områdene har vært over median i en lengre tid. En av de viktigste grunnene til de prisforskjellene vi har sett innad i Sør-Norge gjennom høsten, er forskjeller i reguleringskapasitet mellom prisområdene. Det er flere store vannmagasiner i NO2 og vannkraftprodusentene i dette området kan i større grad utnytte lagringsmuligheten i magasinene enn det som er mulig i NO1 og NO5. Store nedbørsmengder på Østlandet førte derimot i mange tilfeller til overløp og tvungen produksjon. I kombinasjon bidro dette til uvanlig store prisforskjeller i en periode i høst.
Samtidig har perioder med høy produksjon av vindkraft i Norden og på kontinentet også bidratt til timer med svært lave priser i NO2, men antallet nullpristimer i NO2 har vært færre enn i NO1 og NO5. Så langt i år har områdeprisene i NO1 og NO2 i gjennomsnitt vært på henholdsvis 72 og 89 øre/kWh.
Regjeringens mål er at rikelig tilgang på ren og rimelig kraft skal være et fortrinn for norske forbrukere, næringsliv og industri også i den fremtiden vi nå skal inn i. Den 12. oktober mottok jeg rapporten fra Strømprisutvalget. Rapporten er ikke en fasit, men en drøfting av fordeler og ulemper med ulike typer tiltak i en verden hvor framtida er mer usikker. Utvalget var klar i sin konklusjon om at dagens system for prisfastsettelse bør bestå. Samtidig er vi klare på at vi vil jobbe med å få ned prisforskjellene.
Vi har allerede tatt flere grep i møte med de høye strømprisene. Strømstønadsordningen for husholdninger er i høst gjort enda bedre ved overgang til timesbasert støtte og vi etablerte tidlig ordninger for frivilligheten, jordbruks- og veksthusnæringen. I tillegg har vi lagt til rette for bedre tilgang på fastprisavtaler ved endringer i grunnrenteskatten, sagt nei til nye utenlandskabler og lagt fram nye verktøy for å trygge kraftforsyningen vår som gir mer politisk kontroll.
Jeg er svært opptatt av at nettet og produksjonsressursene vi har i dag skal utnyttes best mulig, slik også målsetningen er når Statnett fastsetter handelskapasiteten mellom budområdene. Jeg er også opptatt av at enkle tiltak for å øke kapasiteten gjennomføres raskt. Dette har jeg tatt opp med Statnett, og forventer at selskapet følger opp. Statnett og de andre nordiske systemoperatørene arbeider også med innføring av flytbasert markedskobling som metode for å fastsette handelskapasitet i kraftmarkedet. Dette vil bidra til at eksisterende nett utnyttes bedre og dermed også jevne ut prisforskjellene noe.
På lang sikt vil løsningen være utbygging av mer nett, mer kraftproduksjon og en videre satsing på energieffektivisering. Dette arbeidet er vi godt i gang med.