Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:421 (2023-2024)
Innlevert: 13.11.2023
Sendt: 14.11.2023
Besvart: 21.11.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hvordan mener justisministeren at politiet skal kunne trygge vår sikkerhet og fortsette sitt viktige bl.a. forebyggende arbeid uten at ressursene følger med for at jobben kan gjøres, og vil ministeren vurdere en politikommisjon for en bredere gjennomgang av politiet og dets behov i vår tid?

Begrunnelse

Dette året har jeg hatt en rekke møter med lokalt politi i Vestland. Flere har gitt uttrykk for stor frustrasjon over manglende prioritering i budsjettene, men også for utvikling i kriminalitetsbildet. Mange har fryktet at dette vil gå hardt ut over deres mulighet til blant annet å jobbe forebyggende, særlig blant unge.
Dette bekreftes i en artikkel på TV2 sist uke. Der kommer politiet med en kraftig advarsel. Nå må de kutte i forebyggende stillinger samtidig som ungdomskriminaliteten øker. – Det vi ser no er ganske dramatisk, seier Gunnar Fløystad, påtalesjef i Vest politidistrikt til TV2.
– Vi ser at det er liten respekt for autoritetar. Det er grenselaust blant enkelte, seier Morten Ørn, politileiar i Bergen, Øygarden og Askøy.
I området han har hatt ansvar for, har registrert kriminalitet auka med 60 prosent i aldersgruppa under 15 år.
Dette er bare noen av uttalelsene som ulike i politiet har kommet med i media siste tiden. Det påpekes også at man bare i Bergen har måtte kutte 5 stillinger innen forebygging siden sommeren. Dette bør få varsellampene til å lyse i Justisdepartementet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen har prioritert og økt politiets bevilgninger helt siden vi tiltrådte.
Noe av det første regjeringen gjorde da vi tiltrådte var å styrke politibudsjettet med 200 millioner kroner utover den forrige regjeringens budsjettforslag for 2022, bl.a. til grunnbemanning og et mer tilstedeværende og synlig politi. Da Russland invaderte Ukraina våren 2022, ble politiets budsjett ytterligere varig styrket for å møte den nye sikkerhetspolitiske situasjonen. I 2023 har regjeringen gjennomført den største prioriteringen av politiet i et revidert nasjonalt budsjett vi kjenner til, med en økning på 550 millioner kroner, inkludert ekstraordinær priskompensasjon og midler til å håndtere Ukraina-ankomster. 355 millioner kroner av dette er en varig styrking av politiets budsjetter. Økningen vil bidra til at politiet kan ha et høyt bemannings- og aktivitetsnivå.
Regjeringen vil fortsette å prioritere politiet i 2024, og foreslår å øke politiets bevilgning med totalt 428 millioner kroner for å legge til rette for mer lokalt politi, bedre forebygging og tilstedeværelse over hele landet.
Det er viktig at politiet kontinuerlig utvikler seg og tilpasser seg utfordringene samfunnet står i, men hvorvidt politikommisjon er riktig for å styrke politiet videre må jeg ev. komme tilbake til. Jeg mener handlingsplanen «Trygghet i Hverdagen» peker ut en tydelig retning for et politi som er til stede for – og i lokalsamfunn i hele landet, som kan bidra til å skape trygghet og forebygge kriminalitet der folk bor. Min ambisjon er at planen skal styrke politiet i hele Norge. Arbeidet med å styrke og utvikle lokalpolitiet skal være kontinuerlig og pågående.
Jeg viser også til det pågående arbeidet med å følge opp NOU 2023: 17 «Nå er det alvor — Rustet for en usikker fremtid», - hvor Norges samlede beredskap vurderes.