Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:424 (2023-2024)
Innlevert: 13.11.2023
Sendt: 14.11.2023
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 20.11.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Kan statsråden gi noen generelle vurderinger av hvilke vurderinger som gjøres når en som mener å ha fagkompetanse som kokk søker arbeidstillatelse i Norge på grunn av spesielle kvalifikasjoner?

Begrunnelse

Undertegnede har blitt kjent med utfordringer knyttet til søknad om arbeidsinnvandring for en kokk til Norge. Vedkommende har ikke et fagbrev, men har svært høy realkompetanse gjennom arbeid i restaurantbransjen i sammenlignbare land som Norge. Jeg ønsker å stille et generelt spørsmål om terskelen for og vurderingen av oppholdsgrunnlag i slike saker, ikke et spørsmål om denne enkeltsaken.
Det registreres at UDI på sine nettsider skriver at det kan gis arbeidstillatelse til personer med spesielle kvalifikasjoner som er opparbeidet gjennom lang yrkeserfaring. Det stilles krav om like høy kompetanse som en som har fullført fagutdanning ved videregående skole. Det stilles en rekke dokumentasjonskrav. Undertegnede har stor forståelse for at det må stilles tydelige kompetanse- og dokumentasjonskrav i slike saker, og tar ikke til orde for å endre dette. UDIs nettside gir imidlertid ikke særlig veiledning knyttet til hvordan denne kompetansen vurderes nærmere.
UDI skriver også på sine nettsider at "for deg som skal arbeide i IT-bransjen er ikke kravene til dokumentasjon like strenge." Undertegnede stiller spørsmål ved hvorfor det stilles andre krav til dokumentasjon for denne yrkesgruppen.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Behovet for arbeidskraft i Norge skal hovedsakelig dekkes gjennom arbeidskraftressursene i den norske befolkningen og arbeidsinnvandring fra EØS. I tillegg er det lagt til rette for at arbeidsgivere ved behov kan rekruttere høyt kvalifisert arbeidskraft fra land utenfor EØS (såkalte tredjeland). Samtidig må behovet for arbeidskraft ses opp mot hensynet til en kontrollert innvandring. Rekruttering av arbeidskraft fra tredjeland skal heller ikke fortrenge norske arbeidstakere eller EØS-arbeidskraft. Dette er bakgrunnen for at det i hovedsak kun åpnes for faglærte arbeidstakere, utsendte tjenesteytere og sesongarbeidere fra tredjeland. Det er ingen generell åpning for at arbeidsgivere i Norge kan tilsette ufaglært arbeidskraft fra tredjeland.
For å kunne få oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker, må søkeren ha en fagutdanning som er relevant for stillingen i Norge, jf. utlendingsforskriften § 6-1. Med fagutdanning menes en utdanning som minst svarer til en treårig yrkesrettet utdanning på nivå med norsk videregående skole, et fagbrev eller en utdanning fra høyskole eller universitet. Det er en forutsetning at utdanningen er fullført. I tillegg kan arbeidstakere med spesielle kvalifikasjoner få oppholdstillatelse som faglært. De spesielle kvalifikasjonene kan være tilegnet gjennom realkompetanse eller en kombinasjon av formell utdanning og realkompetanse.
Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som behandler søknader om oppholdstillatelse og som gjør den konkrete og individuelle vurderingen av kompetansen til søkeren, på bakgrunn av den dokumentasjonen som er lagt frem i den enkelte saken. Som det kommer frem på nettsidene til UDI, må søkere ha mange år med arbeidserfaring for å skaffe seg kvalifikasjoner som gir kompetanse som svarer til en formell utdanning. Søkeren må også dokumentere grundig hvordan han eller hun har skaffet seg kompetansen, og at vedkommende på bakgrunn av arbeidserfaringen, eventuelt kombinert med utdanning, kurs eller lignende, har oppnådd en kompetanse som tilsvarer den aktuelle utdanningen i Norge. For at søkere med bare realkompetanse skal kunne få oppholdstillatelse som faglært, må den praktiske erfaringen og opplæringen som hovedregel ha vart i dobbelt så lang tid som den manglende formelle utdanningen ville ha vart. Dette fremgår av UDIs retningslinje UDI 2014-018 Oppholdstillatelse til faglærte.
Innenfor enkelte fagområder, for eksempel innen IT, kan personer med etterspurte kvalifikasjoner ha tilegnet seg kompetansen gjennom konkret arbeidserfaring og egeninnsats hjemme, gjerne i kombinasjon med noe formell utdanning. Hvor grundig søkere i slike saker kan dokumentere sine kvalifikasjoner vil være avhengig av hvordan de har tilegnet seg kompetansen. UDI må foreta en konkret og individuell vurdering av søkerens kompetanse. Det finnes forskjeller mellom fagområder og bransjer som kan ha betydning for vurderingen av om oppholdstillatelse som faglært skal gis på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.
Avslutningsvis vil jeg minne om at oppholdstillatelse som faglært, som hovedregel bare skal innvilges til personer med formell fagutdanning. Adgangen til å innvilge slik tillatelse på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner er derfor snever.