Sylvi Listhaug (FrP): Kan statsråden redegjøre for om feil i Helseplattformen er rettet opp innen 30. oktober som forutsatt, og er statsråden enig med ansatte i at det er en mulighet å ta i bruk igjen gamle systemer i en overgangsperiode?
Begrunnelse
I sitt svar til mitt spørsmål 229 skriver statsråden at det «ikke er noe reelt alternativ å «skrote» Helseplattformen. Å få på plass et alternativt system vil ta mange år og koste flere milliarder kroner. Risiko knyttet til pasientsikkerhet vil også være høy ved innføring av et alternativt system». Leger og helsepersonell som er ansatt i Helse- Midt roper alarm. Men tilbakemelding om alvorlige pasientskader, nestenulykker, nedsatt behandlingskapasitet, høyt sykefravær og rekrutteringsproblemer ser ikke ut til å bite på Helse Midt og helseministeren. Det gjør heller ikke dødsfall som fylkeslegen har koblet direkte til Helseplattformen.
Den kliniske etikkomiteen på St. Olavs hospital skriver i et innlegg i Adresseavisen at visjonen om at Helseplattformen skulle bidra til å gi pasientene bedre behandling og sykehuset bedre økonomi «kollapset i møtet med virkeligheten». Ti klinikker melder om rødt nivå, det vil si svært høy risiko for pasientsikkerheten. Nærmere 90 prosent av legene ved St. Olavs mener pasientsikkerheten er truet på grunn av journalsystemet. Fastlegene er samstemt om at de nekter å ta i bruk Helseplattformen. Den kliniske etikkomiteen mener Helseplattformen bryter med sykehusets verdigrunnlag. Resignasjonen og motløsheten brer om seg blant ansatte.
Fra ansatte hører vi at de systemene som var i bruk tidligere fungerte bedre, og at å gå tilbake til å bruke disse er et bedre alternativ enn å fortsette med Helseplattformen. På sikt kan DIPS, som resten av landets sykehus, bruker være et alternativ. Kostnadene ved dette systemet ser ut til å være mye lavere og selv om heller ikke dette systemet er perfekt, ser det ut til å fungere mye bedre.
Statsråden skriver videre «diskusjoner om andre systemer nå mener jeg derfor blir hypotetiske og lite konstruktive». Ett år etter innføringen av Helseplattformen er det rødt nivå for pasientsikkerheten på St. Olavs. Fristen for å rette opp en rekke feil ble satt til 30. oktober. Det bes om en status på dette arbeidet.