Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:471 (2023-2024)
Innlevert: 17.11.2023
Sendt: 20.11.2023
Besvart: 28.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Denne uken valgte Statens legemiddelverk å fjerne mye av sladdingen på evalueringsrapporten på anbudspiloten for blåreseptlegemidler.
Har politisk eller administrativ ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet anmodet Statens legemiddelverk om å fjerne sladden?

Begrunnelse

Regjeringen har i forslag til Statsbudsjett for 2024 foreslått å innføre anbud på blåreseptlegemidler som permanent ordning. Et viktig underlagsdokument for dette forslaget er «Evaluering av anbudspilot med PCSK9-hemmere på blåresept».
Da Regjeringens forslag til Statsbudsjett ble presentert, var vesentlige deler av rapporten sladdet. Dette gjaldt blant annet kapittel 7.3: «Vurdering av legemiddelgrupper som kan være egnet for anbud». Når denne informasjonen ble skjult, kunne verken offentligheten eller Stortinget se hvilke sykdomsområder som kunne være aktuelle for anbud dersom forslaget skulle gå gjennom i Stortinget. Statssekretær Karl Kristian Bekeng uttalte på vegne av departementet i Aftenposten at departementet på det tidspunktet ikke så det som «hensiktsmessig» å gi innsyn.
Først etter tydelig kritikk av mangel på innsyn publiserte Statens legemiddelverk 15. november en ny og mindre sladdet versjon av evalueringsrapporten. Først nå er det mulig for offentligheten å se at sykdomsområdene som er aktuelle for anbud blant annet inkluderer migrene og diabetes. Dette er store sykdomsområder som angår mange pasienter, og disse pasientgruppene har ikke fått noen anledning til å reagere på denne informasjonen før forhandlingene om Statsbudsjettet allerede er langt på vei.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Rapporten om evaluering av anbudspiloten som spørsmålsstiller viser til, ble offentliggjort i juni 2023. Rapporten inneholder blant annet en evaluering av forberedelsene og gjennomføring av anbudspiloten, en konsekvensvurdering av hvordan anbudspiloten virker inn på de legemiddelpolitiske målene, samt forslag til fremtidig innretning av en permanent anbudsordning og vurderingskriterier som bør legges til grunn når legemidlenes egnethet for anbud vurderes. Innhold fra ovennevnte kapitler ble offentliggjort med unntak av enkelte tekstavsnitt som inneholder forretningssensitiv informasjon. I rapportens kapittel 7 drøfter prosjektgruppen i to delkapitler hvilke legemidler som kan være egnet for anbud basert på kriterier som foreslås. De to delkapitler det gjelder ble unntatt offentlighet etter offentliglovens § 15 1. ledd mens saken var til vurdering i Helse- og omsorgsdepartementet.
Forslaget om anbud på blåresept som Regjeringen har lagt frem i Prop. 1S (2023-2024), angir et sett med kriterier som skal sikre gode vurderinger av terapeutisk likeverdighet som oppfyller kravene til prioritering. Som jeg har presisert tidligere, er listen i rapportdelen som nå er offentliggjort kun et forslag til legemiddelgrupper som kan være aktuelle for anbud. Først når Stortinget har tatt stilling til forslaget vil Legemiddelverket kunne gjøre en konkret vurdering av hvilke legemiddelgrupper som er aktuelle for fremtidig anbudsutsettelse. En spesialist- og brukergruppe vil da vurdere innretningen for hvert enkelt anbud slik at dette gjennomføres på en forsvarlig måte og bidrar til økt tilgang for pasientene og legene.
Spørsmålet om innsyn kom opp igjen blant annet gjennom en innsynsbegjæring departementet mottok i begynnelsen av november. Departementet, i dialog med Legemiddelverket, foretok da en ny vurdering av offentliggjøring av listen over eksempler på behandlingsområder som etter Legemiddelverkets vurdering fra mai 2023 kunne være aktuelle for anbud. Departementet ønsker å være åpne, og da det ble mange spekulasjoner om hva denne listen over eksempler besto av – mente vi det var hensiktsmessig at innsyn ble gitt også i denne delen av rapporten.