Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:530 (2023-2024)
Innlevert: 25.11.2023
Sendt: 27.11.2023
Besvart: 04.12.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvilke politifaglige vurderinger ligger til grunn for at arbeidet med å få på plass skuddeteksjon i Oslo ikke ble videreført?

Begrunnelse

Det vises til følgende nettsak av 31.10.23 hos politiforum.no
https://www.politiforum.no/politiet-vil-ikke-betale-for-skuddvarsling/250186
Det hitsettes fra nettsakens innledning:

«Nesten ett år før terrorangrepet 25. juni i fjor, planla Oslo-politiet å teste ut et system for automatisk deteksjon og varsling av skudd. Systemet ville ha kostet i underkant av en mill. kroner og forteller nøyaktig hvor skytteren er, hva slags våpen og kaliber som brukes og hvilken retning skuddene har. Slik kan politiet langt raskere stanse en pågående, livstruende hendelse – og redde liv. Men selv om alle ønsket teknologien, ble det etterhvert helt stille om prosjektet.»

Det vises videre til følgende nettsak av 24.11.23 hos politiforum.no
https://www.politiforum.no/krever-svar-fra-statsraden-om-skuddeteksjon/252417
Det hitsettes fra deler av nettsakens omtale om systemet for skuddeteksjon:

«Skuddeteksjonssystemet Triangula kan i løpet av et sekund og to nøyaktig lokalisere skytteren, og samtidig fastslå hva slags våpen vedkommende skyter med, hva slags ammunisjon og i hvilken retning.»

«Det norskutviklede skuddeteksjonssystemet Triangula er under utrulling i den amerikanske storbyen San Diego og vil i tillegg bli brukt under OL i Paris til neste år. Forsvaret har også tatt i bruk systemet på Akershus festning, der Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet er lokalisert.»

Det ønskes opplyst hvilke politifaglige vurderinger som ligger til grunn for at arbeidet med innføring av skuddeteksjonssystem i Oslo ikke ble videreført.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Politiet må selv vurdere hvilke systemer og løsninger de anser som hensiktsmessige for å imøtekomme politiets behov. Dette systemet kan tenkes å ha bruksområder både innenfor det politioperative og i etterforskning i politiet, men det er likevel politiet som selv må vurdere effekten av en eventuell anskaffelse av et slikt systemet. Det er også de som må uttale seg om den politifaglige vurderingen som ligger bak en beslutning om en slik anskaffelse eller ikke.
Jeg viser for øvrig til Politidirektoratets (POD) uttalelse i Politiforum, som representanten selv viser til, der POD kommuniserer at de per tid ikke har et «(…) pågående eller planlagt arbeid med å vurdere anskaffelse av et slikt system». POD har opplyst departementet om at det ikke er planlagt med videre uttesting av systemet det her siktes til, men at de generelt er positive til å teste ut ny teknologi som kan bidra til å understøtte politiets oppdrag på ulike måter og at de følger med og holder seg oppdatert på utviklingen innen denne teknologien.