Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:536 (2023-2024) Innlevert: 27.11.2023 Sendt: 27.11.2023 Besvart: 04.12.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol
Olaug Vervik Bollestad (KrF): Regjeringen foreslår i Prop 1 S (2023-2024) å kutte tilskuddet til «mobilisering mot ensomhet». Hva er bakgrunnen for kuttet, og forstår statsråden konsekvensene dette vil få for frivillige organisasjoner som driver viktige tiltak i kampen mot ensomhet?
Ingvild Kjerkol: Når tilskudd legges om har jeg stor forståelse for at det er vanskelig. Samtidig så har vi mange gode ordninger det fortsatt kan søkes på, og vi vil særlig oppfordre kommuner og frivilligheten til å samarbeide. Det er viktig for oss med tiltak for å motvirke ensomhet og passivitet, og her er det en ordning på om lag 14 millioner kroner som det kan søkes på. I demensplan 2025 ligger det også midler på om lag 44 millioner kroner. Dette er viktig for at vi skal bli et mer demensvennlig samfunn og for at vi skal ha en god og trygg demensomsorg. Ensomhet hos eldre er en folkehelseutfordring, og sosiale felleskap er viktig for å møte andre mennesker. Derfor har regjeringen blant annet lagt fram en ny folkehelsemelding, hvor forebygging av ensomhet er et viktig tema. Ensomhet hos eldre er også en viktig del av Bo trygt hjemme-reformen, og vi arbeider for at kommunene i større grad skal kunne legge til rette for samarbeid med frivillige. Vi har også økt bevilgningene til psykisk helse og rus til 360 millioner kroner, hvor 150 millioner kroner går til å styrke kommunene som arbeider med både forebygging og oppfølging. Målet er økt livskvalitet og bedre psykisk helse for flere. Det er derfor viktig å understreke at midlene ikke blir borte.