Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:544 (2023-2024)
Innlevert: 28.11.2023
Sendt: 28.11.2023
Besvart: 05.12.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden se på om det kan gjøres endringer i NAV sitt regelverk slik at personer som har svært høye matkostnader på grunn av behandlingen sin kan få dekket disse utgiftene?

Begrunnelse

På NRK Vestfold og Telemark sine nettsider kunne vi lese om Monica som har en sjelden tarmsykdom som gjør at hun må spise store mengder mat for å unngå å gå ned i vekt. Hun bruker over 30 000 kroner i måneden på mat, nesten ti ganger så mye som staten anslår at en kvinne i hennes alder trenger. For kvinnen som er blitt ufør er dette umulig å håndtere økonomisk. Det betyr at hun må søke om å få dekket disse utgiftene via sosialstøtte fra NAV. For mat ansees jo ikke som medisiner. Det er mulig å få støtte til en rekke ulike næringsdrikker, men overlege Snorri Olafsson avviser derimot at næringsdrikker kan være en løsning for Monica og andre pasienter med kort-tarm-syndrom. Alternativet med medisiner vil koste ca. 2,7 millioner kroner i året. Et alternativ kan være intravenøs næring til ca. 750 000 kroner i året. Men ifølge legen hennes så kan det føre til komplikasjoner, som blodpropp og infeksjoner. Noe som gjør at kostnadene kan bli langt høyere. Det beste for Monica, og ikke minst det billigste for samfunnet er at i spesielle tilfeller så bør man få dekket utgiftene til mat som en del av helsebehandlingen.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Helse- og omsorgsdepartementet har opplyst meg om at det gis stønad til næringsmidler til spesielle medisinske formål i etter folketrygdloven § 5-14 og blåreseptforskriften § 6.
Produkt- og prislisten til blåreseptforskriften § 6 omfatter en rekke kategorier av næringsmidler. Blant annet dekkes utgifter til næringsdrikker med ulikt næringsinnhold tilpasset et bredt spekter av brukere, sondenæring, produkter med innhold av bestemte
næringsstoffer som for eksempel proteinpulver, fettemulsjon, karbohydratpulver og rene aminosyrer. Søknad om stønad fremmes av lege på vegne av pasienten. Det opplyses fra Helse- og omsorgsdepartementet at det imidlertid ikke gis stønad til kjøp av vanlig mat etter bestemmelsen.
Mitt departement har ansvar for reglene i folketrygdloven kapittel 6 (Grunnstønad og hjelpestønad). Etter folketrygdloven § 6-3 kan det gis grunnstønad til fordyret kosthold ved diett der den nødvendige spesialdietten er vitenskapelig dokumentert og alminnelig anerkjent i medisinsk praksis for den aktuelle diagnosen. Det er kun nødvendige ekstrautgifter som utløser rett til grunnstønad. Dersom utgiftene kan dekkes etter folketrygdloven § 5-14 og blåreseptforskriften § 6, kan det ikke gis grunnstønad.
Grunnstønad gis etter seks fastsatte satser. Den laveste satsen er 724 kroner, og den høyeste satsen er 3 606 kroner per måned. I begrunnelsen for spørsmålet beskriver representanten en pasient som har utgifter på 30 000 kroner til mat. Grunnstønad vil altså
bare kunne dekke en liten andel av slike utgifter. Grunnstønad ved fordyret kosthold er ment å dekke ekstrautgifter knyttet til at personer med matallergier eller lignende må velge dyre alternativer til vanlige matvarer, og satsene er tilpasset dette, samt øvrige formål i ordningen.
I 2017 utførte Proba Samfunnsanalyse en evaluering av grunnstønadsordningen på oppdrag fra daværende Arbeids- og sosialdepartement. Hovedkonklusjonen i evalueringen var at ordningen er innrettet og forvaltes slik at mottakerne i hovedsak får dekket sine merutgifter, og at målene for ordningen i hovedsak nås. Som del av oppfølging av rapporten ble det gjennomført flere mindre endringer. Personer med cøliaki fikk en lavere sats, samtidig som det ble foretatt en oppmykning i praksis knyttet til dekning av ekstrautgifter til slitasje på klær for personer med ADHD, hyperaktivitet, psoriasis eller atopisk eksem.
Departementet har ingen planer for å ha en ny gjennomgang av regelverket for grunnstønad på nåværende tidspunkt.