Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:575 (2023-2024)
Innlevert: 01.12.2023
Sendt: 01.12.2023
Besvart: 11.12.2023 av utenriksminister Espen Barth Eide

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): Kinas president Xi Jinping har styrket båndene til Putins regime siden krigen mot Ukraina startet. Kina har hjulpet Russland med å omgå sanksjonene, økt handelen med 40 prosent siden 2022, og økt eksporten til Russland av materiell som brukes til militære formål dramatisk.
Hvordan bidrar Norge, i samarbeid med allierte, til å motvirke Kinas støtte til Russland krig mot Ukraina?

Begrunnelse

Mens handelen mellom Europa og Russland har falt kraftig siden Russland angrep Ukraina i februar 2022, har Russlands handel med Kina økt kraftig i samme periode. De første fem månedene i 2023 økte handelen mellom Russland og Kina med 41 prosent sammenlignet med samme periode i 2022.
USAs utenriksdepartement mener det er svært tydelig at Kina har valgt Russlands side i krigen. Selv om Kina har «forsøkt å opprettholde en overflate av nøytralitet (…) har landet gitt Russland diplomatisk støtte, politisk støtte, økonomisk støtte, retorisk støtte, inkludert spredning av Russlands farlige propaganda, farlige løgner, og desinformasjon på den internasjonale arena,» ifølge USA. Britisk etterretning sier det samme.
I juli slo en amerikansk etterretningsrapport fast at Kina

«tar i bruk en rekke økonomiske mekanismer for å hjelpe Russland med å omgå Vestens sanksjoner og eksportkontroll.»

Det har også vært en dramatisk økning i eksporten fra Kina til Russland av produkter med militære bruksområder, som brukes i krigen mot Ukraina: Droner, helikoptre, deler til kampfly, optisk utstyr, navigasjonsutstyr, beskyttelsesutstyr og kritiske metaller.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Russland er en viktig strategisk partner for Kina. Landene inngikk et strategisk partnerskap kort tid før Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Forholdet mellom Kina og Russland har blitt tettere etter Russlands angrep på Ukraina. Besøksutveksling fortsetter, inkludert på høyt nivå, handelen øker, asymmetrien i forholdet forsterkes og Russland blir stadig mer avhengig av Kina.
Norge har stått sammen med våre allierte og partnere i våre budskap til Kina om følgene av å støtte Russlands krigføring i Ukraina. Siden Russland innledet sin ulovlige angrepskrig har norske myndigheter fremmet våre synspunkter til kinesiske myndigheter i alle relevante samtaler. Dette gjelder på stats- og utenriksministernivå og på embetsnivå. Fra norsk side har vi understreket at eventuell kinesisk militær støtte til Russland vil få betydelige negative følger for landets forhold til Europa. Det samme budskapet er formidlet tydelig av våre allierte og partnere. Vi har også arbeidet aktivt i internasjonale organisasjoner for å understreke at enhver støtte til Russlands krigføring er å anse som uakseptabel. Vi benytter dialogen med Kina til å oppfordre til fortsatt deltakelse i Ukrainas fredsformel og engasjere seg i Ukrainas vilkår for langvarig fred.
Under besøket til Norge fra Kinas forrige utenriksminister i mai 2023, var hovedbudskap fra både statsminister Støre og tidligere utenriksminister Huitfeldt knyttet til Russlands krig mot Ukraina. Norge oppfordret Kina til å bruke sin innflytelse overfor Moskva til å få Russland til å avslutte kamphandlingene. Norge fremmet også klare budskap om konsekvenser for forholdet mellom Norge og Kina, dersom Kina bidrar med våpenstøtte til Russlands krigføring.