Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til statsministeren

Dokument nr. 15:604 (2023-2024)
Innlevert: 04.12.2023
Sendt: 05.12.2023
Besvart: 11.12.2023 av statsminister Jonas Gahr Støre

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Har regjeringen hatt kommunikasjon med ukrainske myndigheter om problemstillingen rundt ukrainske stridsdyktige menn, som flykter til Norge, hvis ikke, vil regjeringen høre med ukrainske myndigheter hvordan de tenker rundt denne problemstillingen?

Begrunnelse

Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at drøyt tolv tusen ukrainske menn i «tjenestedyktig alder» har fått opphold i Norge under kollektiv beskyttelse. Det er kjent fra ukrainske myndigheter at det er en plikt for menn, mellom 18 og 60 år, å oppholde seg i Ukraina og være til disposisjon for de væpnede forsvarsstyrkene. Ukraina har unntak for noen menn, knyttet bla. til helsetilstand, eneforeldre, mange barn etc.
Tidligere bataljonssjef under KFOR1, sjef for Hæren og spesialutsending for FNs generalsekretær, Robert Mood, mener det i utgangspunktet er uakseptabelt at disse kommer til Norge, og at de bør returneres til Ukraina.
Undertegnede vil vite om ukrainske myndigheter har uttrykt noe til norske myndigheter angående denne problemstillingen, og om statsministeren ser dilemmaet ved at Norge støtter Ukraina med betydelige mengder krigsmateriell, samtidig som at Norge gir stridsdyktige menn beskyttelse.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Norge har løpende kontakt med ukrainske myndigheter om hvordan vi best kan støtte dem i deres forsvarskamp mot den pågående russiske angrepskrigen. Bestemmelser rundt mobilisering og vilkår for utreiseforbud er et nasjonalt anliggende, og er ikke tema i Norges dialog med ukrainske myndigheter.
Den norske ordningen med midlertidig kollektiv beskyttelse for fordrevne fra Ukraina har ikke unntak for menn i stridsdyktig alder. Det var ved etableringen av ordningen ønskelig at personkretsen i størst mulig grad skulle samsvare med EUs ordning. EU har så langt ikke gjort unntak for menn i den aktuelle aldersgruppen, og jeg er heller ikke kjent med planer om en slik endring i EU.
Vi har ikke registrert negative holdninger fra ukrainske myndigheter til at ukrainske borgere får midlertidig beskyttelse i Norge eller i andre land. Regjeringen foretar kontinuerlig en vurdering av om ordningen med midlertidig kollektiv beskyttelse for fordrevne fra Ukraina skal videreføres og om det er behov for endringer i innretningen på ordningen. I den sammenheng er det naturlig også å se nærmere på gruppen som representanten er opptatt av. Jeg kan imidlertid ikke i dag si noe mer om hvordan vi fremover vil vurdere dette.