Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:612 (2023-2024)
Innlevert: 05.12.2023
Sendt: 06.12.2023
Besvart: 13.12.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Hvordan mener statsråden helseforetakene bør forholde seg til lokaldemokratiske vedtak og vil statsråden gjennom oppdragsbrev til Helse Nord for 2024 eller på andre måter sikre at driften av Helgeland rehabilitering får fortsette i tråd med det enstemmige kravet fra Nordland fylkesting?

Begrunnelse

26. september ble det kunngjort at regionhelseforetaket ikke fornyer kontrakten med Helgeland Rehabilitering i Sømna. Helgeland Rehabilitering er et stabilt og godt fagmiljø som gir rehabiliteringstjenester til 17 % av Nordlands befolkning. Å legge ned dette tilbudet er en svekkelse av tjenestetilbudet til befolkningen i området.
Alle partiene i Nordland Fylkesting har samlet seg bak en uttalelse der de blant annet skriver dette:

"Vi kan ikke godta at tjenester tas ut av Helgelandssykehuset på denne måten. Om Helse Nord nå ikke snur, og Helgeland Rehabilitering må legges ned, flyttes et godt og viktig bort fra 17 % av Nordlands befolkning. Helse Nord har i sin tildeling gjennomført en omfattende sentralisering av tjenestetilbudet. Dette rammer en stor region uten at dette er drøftet verken med kommuner, spesialisthelsetjenesten, eller brukerne. Dette er ikke i tråd med sørge-for ansvaret. Det er heller ikke i tråd med sentrale føringer.
Helse Nord må bidra til å sikre befolkningen på Helgeland likeverdige helsetjenester.
Nordland fylkesting ber igjen Helse Nord sikre videre drift av Helgeland Rehabilitering."

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse Nord RHF har orientert meg om at de har gjennomført en konkurranse om kjøp av spesialiserte somatiske habiliterings- og rehabiliteringstjenester fra private avtaleparter, i tråd med lov om offentlige anskaffelser. Helse Nord RHF har på bakgrunn av konkurransen tildelt avtaler om spesialiserte habiliterings- og rehabiliteringstjenester både i Nordland, Troms og Finnmark. Det regionale helseforetaket opplyser at de nye avtalene vil gi befolkningen på Helgeland et godt tilbud også fremover. Denne anskaffelsen er for øvrig ikke en del av det oppdraget som Helse Nord RHF fikk om å vurdere oppgave- og funksjonsfordelingen i regionen.
Helgeland Rehabilitering eies som kjent av Sømna kommune. Sømna kommune deltok i konkurransen om anskaffelse av spesialiserte habiliterings- og rehabiliteringstjenester, men nådde ikke opp i konkurransen. Helse Nord RHF opplyser at Sømna kommunes endelige tilbud hadde en økonomisk kostnad som ikke kunne forsvares kvalitetsmessig, og som ville ha betydd at regionen hadde fått langt færre pasientopphold. Tilbudet hadde i tillegg vesentlige mangler siden de heller ikke hadde tilgang til lege med relevant medisinsk spesialitet, noe som er en forutsetning for å yte spesialisert habilitering eller rehabilitering av god kvalitet. Kommunen oppfylte således ikke denne forutsetningen.
Sømna kommune var uenige i Helse Nord RHFs beslutninger om valg av leverandører og brakte saken inn for Salten og Lofoten Tingrett. Kjennelse i saken falt 24. november i år, og der vant Helse Nord RHF frem på alle punkter.
Jeg vil avslutningsvis være tydelig på at de avtaleinngåelsene som er gjort innen habiliterings- og rehabiliteringsfeltet i Helse Nord er gjennomført innenfor rammen av regelverket for offentlige anskaffelser, slik de også er forpliktet til. Det er derfor ikke anledning til å stille krav om at enkelte tilbydere skal tildeles kontrakt eller at særskilte hensyn skal ivaretas i slike avgjørelser.