Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:624 (2023-2024)
Innlevert: 07.12.2023
Sendt: 08.12.2023
Besvart: 14.12.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil regjeringen ta initiativ til å innføre et nasjonalt pakkeforløp for kolspasienter, og i så fall, kan ministeren gi en tidsramme for implementeringen av dette for å sikre utredning, behandlingsstart og oppfølging?

Begrunnelse

Kols er en alvorlig tilstand som reduserer livskvaliteten betydelig og utgjør en økende byrde for både enkeltpersoner og helsevesenet. Undersøkelser indikerer at tilbudet for kolspasienter i kommunene er varierende og i mange tilfeller utilstrekkelig, samt at oppfølgingen ikke er systematisk. LHL, som pasientorganisasjon for gruppen, har tydelig påpekt behovet for et nasjonalt pakkeforløp for kolspasienter for å bedre struktur og kvalitet i behandlingen av kols.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er som navnet sier en kronisk sykdom, og det er en sykdom som rammer mange mennesker. Rundt 150 000 personer i Norge har KOLS, og omtrent 10 000 pasienter med KOLS blir lagt inn på sykehus hvert år. Riktig diagnose og behandling, samt god oppfølging er viktig for å håndtere symptomer og bremse sykdomsutvikling.
Mange sykehus arrangerer lærings- og mestringskurs for pasienter med KOLS, slik at de får hjelp til å mestre hverdagen og oppleve bedre forståelse og kontroll over egen situasjon. Pårørende kan ofte også delta på disse kursene. Flere sykehus har utarbeidet pasientforløp for KOLS, og det er utarbeidet flere e-læringskurs.
Spesialisthelsetjenesten har en viktig rolle i diagnostikk, behandling, forskning og kunnskapsutvikling, men de fleste pasientene følges opp i kommunen. Fastleger med kunnskap om medisinsk behandling, fysioterapi og mestringskurs er sentrale deler av kommunens tilbud. Mange steder har frisklivssentralene tilbud til personer med KOLS. Pasientens helsekompetanse er vesentlig, og her bidrar også pasientorganisasjonen LHL til kunnskap innen mange områder, blant annet gjennom en egen rådgivningstjeneste.
Nasjonale pasientforløp og pakkeforløp tilhører sammen med veiledere og retningslinjer, normerende produkter for helse- og omsorgstjenesten som Helsedirektoratet har et lovfestet mandat for å utgi. Utarbeidelse av normerende produkter er en omfattende prosess, og produktene skal også oppdateres i tråd med faglig utvikling. Det vil ikke være mulig å etablere nasjonale pasientforløp eller retningslinjer innen alle fagområder. Nasjonale pasientforløp og pakkeforløp er spesielt nyttige for organisering av utredning, behandling og oppfølging, og ved behov for ansvarsplassering og konkrete forløpstider. En konsekvens kan være økt rapporteringsbyrde for helsepersonell. Innen fagområdet KOLS finnes allerede en nasjonal faglig retningslinje, som ble faglig oppdatert i fjor i henhold til nasjonal og internasjonal forskningsbasert kunnskap. Den er særlig rettet mot den kommunale helse- og omsorgshelsetjenesten.
Representanten Hoksrud sier i sin begrunnelse at «LHL har påpekt behovet for et nasjonalt pakkeforløp». Pasientorganisasjoner som LHL har betydningsfull kompetanse og erfaring som er viktig for helsemyndighetenes vurderinger og prioriteringer, og har mulighet til å gi innspill til helsemyndighetene om sin vurdering av et nasjonalt forløp som virkemiddel for god behandling og oppfølging av personer med KOL. Samtidig eksisterer det i dag en nasjonal faglig retningslinje, pasientforløp utviklet av sykehusene og tilbud i kommunene.