Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:625 (2023-2024)
Innlevert: 07.12.2023
Sendt: 07.12.2023
Besvart: 14.12.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Kan statsråden bekrefte at det er dette som nå gjelder, og eventuelt hvilke instanser som har anbefalt, behandlet og til sist besluttet denne endringen?

Begrunnelse

Helse Sør-Øst sier det nå er dråpesmitte nivå som gjelder for norsk pandemilager i stedet for luftbåren smitte og at Helse Sør Øst som en konsekvens av dette reduserer måltallene for smittevernutstyr på pandemilageret med 85 %.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det ble i mars 2020 opprettet en midlertidig innkjøps-, logistikk- og distribusjonsordning for smittevernutstyr. I Prop. 1 S Tillegg 1 (2020–2021) ble det foreslått å bevilge midler til oppbygging, drift og vedlikehold av et lager for smittevernutstyr, jf. Innst. 11 S (2020–2021). Forslaget innebar etablering et nasjonalt beredskapslager for smittevernutstyr med volum tilsvarende 6 måneders pandemiforbruk i tjenesten. Forbruket på seks måneder ble beregnet med utgangspunkt i et reproduksjonstall på 1,1 under Covid-19-pandemien, dvs. med dråpesmitte. Det ble presisert at lageret skulle kunne supplere helsetjenesten med smittevernutstyr dersom det oppstår behov for dette, men at det ikke kommer til erstatning for kommunenes og sykehusenes ansvar for å sørge for tilstrekkelig smittevernutstyr i egen tjeneste.
Helsedirektoratet fikk høsten 2020 i oppdrag å utrede permanent beredskapslager for smittevernutstyr. Helsedirektoratet leverte en rapport som svar på oppdraget den 26. november 2020. Rapporten dannet grunnlag for innspill til statsbudsjettet og i Prop. 1 S (2021–2022) ble det foreslått en bevilgning på 150 mill. kroner til beredskapslager. Bevilgningen skulle dekke tilskudd til drift, forvaltning, videre oppbygging og utvikling av nasjonalt beredskapslager av smittevernutstyr inkl. personlig verneutstyr.
Det vises videre til Prop. 1 S (2022–2023) og Innst. S 11 (2022–2023) hvor det ble foreslått at lageret etableres som et permanent nasjonalt beredskapslager og at det er de regionale helseforetakene som leier lager, eier varebeholdningen og står for innkjøp, rullering og utvikling av lageret.
Det vises videre til Prop. 1 S (2023-2024) hvor det presiseres at lageret i 2024 i hovedsak skal tilsvare et volum tilsvarende seks måneders pandemiforbruk av smittevernutstyr som under Coovid-19. Videre presiseres det at drift, forvaltning og reanskaffelse av smittevern-utstyr til det nasjonale beredskapslageret skal dekkes innenfor bevilgningsrammen.
For 2023 er det anslått at drift og forvaltning av det nasjonale beredskapslageret kan komme på 140 mill. kroner. Det innebærer at det innenfor bevilgningen i 2024 er rom for noe reanskaffelse. Ubrukte midler kan også benyttes til reanskaffelse.
Det nasjonale beredskapslageret er et rullerende lager. Mye smittevernutstyr ble kjøpt inn i 2020 og 2021 og vil gå ut på dato i samme tidsperiode. Til tross for rullering, vil det være behov for å kassere et betydelig volum. Gitt en holdbarhet på fem år må inntil 20 prosent av lageret erstattes årlig. For å komme inn i en ordning med løpende rullering med anskaffelse av inntil 20 prosent av planlagt volum årlig, vil det derfor for enkelte produkttyper kunne være et lavere volum enn planlagt i en periode.
Det er ikke vedtatt noe konkret måltall i statsbudsjettet til de ulike produktene som inngår i beredskapslageret utover at lageret i 2024 i hovedsak skal tilsvare et volum tilsvarende seks måneders pandemiforbruk av smittevernutstyr som under Covid-19.
I Prop. 1 S (2022–2023) er det beskrevet at den langsiktige løsningen fremover for en robust forsyning av smittevernutstyr vil legge vekt på flere elementer, blant annet:

• Nasjonalt beredskapslager for smittevernutstyr
• Forskriftsfestet krav om beredskapslagre i sykehus og kommuner
• Internasjonalt samarbeid
• Mulig produksjon-/beredskapsavtaler med leverandører.

Forslag til forskriftsfesting av krav til kommuner og sykehus om å sørge for tilgang til smittevernutstyr ved å ha beredskapslager eller avtaler med leverandører i Norge, ble sendt på høring høsten 2023 med høringsfrist 1.november 2023.
Det er et mål at dette samlet sett skal legge til rette for fortsatt robust pandemiberedskap.