Skriftlig spørsmål fra Liv Kari Eskeland (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:635 (2023-2024)
Innlevert: 07.12.2023
Sendt: 08.12.2023
Besvart: 11.12.2023 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Liv Kari Eskeland (H)

Spørsmål

Liv Kari Eskeland (H): Stortinget vedtok i 2018 at verdensarvfjordene skal være utslippsfrie fra 2026. På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD) har Sjøfartsdirektoratet foreslått et regelverk for dette. Det er ment å være en overgangsordning som skal sikre videre cruiseanløp. Forslaget er sendt på høring etter oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD). Høringsfristen er satt til 3. oktober 2023.
Når vil KLD konkludere saken?

Begrunnelse

Det har siden 2018 vært gjort flere vedtak som omhandler nullutslipp i verdensarvfjordene innen 2026.
Vedtak i Innst. 251 S (2020-2021):
I
Stortinget ber regjeringen bidra til gjennomføring av tiltak initiert av lokale og regionale myndigheter, som reduserer utslipp i verdensarvfjordene.
II
Stortinget ber regjeringen foreslå tiltak som sikrer verdensarvfjordene som anløpshavn for cruisebåter også etter 2026, blant annet ved at staten sikrer etablering av landstrøm i Flåm som planlagt innen 2022.
Samt Innst. 135 S (2021-2022) Vedtak 385.
Stortinget ber regjeringa vurdere kva kraftbehov som fylgjer av målet om næringsutvikling i verdsarvområda Geiranger og Nærøyfjorden og ferjesambanda der, utan klimagassutslepp, og kome attende til Stortinget med ei sak om korleis regjeringa kan medverke til at kraftbehovet vert dekt.
Som kjent er landstrømsetablering i Flåm ennå ikke på plass, og booking av sesongen for 2026 er startet. Men uten at rammene for cruisetrafikk i verdensarvfjordene er klare, er det ingen som kan booke anløp her. Det er derfor langt på overtid å få dette på plass.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Vi har et særlig ansvar for forvaltningen av verdensarvområdene. Nullutslippskrav for turistskip og ferger i verdensarvfjordene kan bidra til å grønnere turisme i disse områdene, og samtidig stimulere til teknologiutvikling som kan komme hele skipsfarten til gode.
På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet sendte Sjøfartsdirektoratet forslag til forskrift om nullutslippskrav til turistskip og ferger i verdensarvfjordene på høring, med frist for innspill 3. oktober. Forslaget innebærer nullutslipp av klimagasser i verdensarvfjordene fra 2026. Samtidig viste utredninger at kravene kunne medføre en reduksjon i cruiseturisme i verdensarvfjordene den første perioden etter 2026. For å gi lokale myndigheter og andre berørte aktører en realistisk mulighet for å omstille seg og tilpasse seg de nye kravene, foreslås en overgangsordning hvor bruk av biogass blir tillatt for passasjerskip med bruttotonnasje 10 000 eller mer frem til 31. desember 2035. Dette vil bidra til å sikre verdensarvfjordene som anløpshavn også etter 2026.
Sjøfartsdirektoratet jobber nå med oppfølgingene av høringsinnspillene. Saken er høyt prioritert, og vi vil behandle den så raskt vi kan etter at vi har fått en faglig anbefaling fra Sjøfartsdirektoratet.