Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:662 (2023-2024)
Innlevert: 10.12.2023
Sendt: 11.12.2023
Besvart: 18.12.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Ber om at svaret forankres med henvisning til aktuelle hjemmelsgrunnlag:
Hvilke virkemidler har Arbeidstilsynet til disposisjon dersom arbeidstaker ikke har HMS-kort og ei heller er registrert i A-registeret, og kan tilsynet i slike tilfeller bortvise arbeidstaker fra arbeidsplassen?

Begrunnelse

Dersom arbeidsgiver og/eller ansatte ikke viser respekt for reguleringer og Arbeidstilsynets pålegg, er det viktig at det får konsekvenser. Herunder er det viktig at tilsynsmyndigheten effektivt kan håndhevet kravet om HMS-kortet.
Det følger av aml. § 18-6 at "Arbeidstilsynet gir de pålegg og treffer de enkeltvedtak ellers som er nødvendig for gjennomføringen av bestemmelsene". Videre følger det av § 18-8 at "Dersom pålegg ikke oppfylles innen fristen, kan Arbeidstilsynet helt eller delvis stanse virksomhetens aktiviteter inntil pålegget er oppfylt." Bestemmelsene gir naturlig forstått uttrykk for at Arbeidstilsynet har en nokså vid kompetanse. Jeg ønsker å få klarhet i hvordan dette stiller seg der arbeidstakerne verken har fysisk HMS-kort eller er registrert i A-registeret (Navs arbeidstakerregister).

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Det følger av forskrift om HMS-kort på bygge- og anleggsplasser at arbeidsgiver og enkeltpersonforetak skal sørge for at alle som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser skal ha HMS-kort. Det er tilsvarende regler i forskriftene om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og virksomheter som tilbyr bilpleie, hjulskift og hjullagring. Det er et vilkår for å få utstedt HMS-kort at virksomheten har registrert arbeidstakere i Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (AA-registeret).
Arbeidsmiljøloven § 18-6 gir Arbeidstilsynet hjemmel til å gi de pålegg og treffe de enkeltvedtak som ellers er nødvendig for å rette opp brudd på regelverket som Arbeidstilsynet håndhever, inkludert forskriftene om HMS-kort. Ettersom det er arbeidsgiver som er ansvarlig for å utstyre sine arbeidstakere med HMS-kort, skal pålegg rettes om it virksomhetene.
Arbeidstilsynet har flere reaksjonsmidler til disposisjon dersom pålegg ikke oppfylles innen fristen for gjennomføring- Arbeidstilsynet kan fastsette en løpende tvangsmulkt (§18-7), stanse virksomheten helt eller delvis (18-8) eller ilegge overtredelsesgebyr mot virksomheter som ikke overholder krav om HJS-kort. Regelverket åpner ikke for at Arbeidstilsynet kan benytte bortvisning av arbeidstakeres som en egen sanksjon. dersom Arbeidstilsynet har vedtatt stans av virksomhetens aktiviteter, vil imidlertid arbeid som omfattes av stansingsvedtaket ikke kunne utføres. Overtredelse av forskriftsfestede HMS-kortforpliktelser er videre straffbart i henhold til arbeidsmiljøloven kapittel 19. Det samme gjelder overtredelse av Arbeidstilsynets pålegg, herunder pålegg om stans av virksomhet.