Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:674 (2023-2024)
Innlevert: 12.12.2023
Sendt: 12.12.2023
Besvart: 19.12.2023 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Har statsråden kommet noe nærmere i å få klarhet i hva som er rett analyse av de nasjonale prøvene gjennomført mellom 2014-2021?

Begrunnelse

I Prop. 1 S står det at «Iføgle utdanningsdirektoratets analysar viser dei nasjonale prøvane i hovudsak inga vesentleg endring i prestasjonane til elevane.». Utdanningsdirektoratets analyser av de nasjonale prøvene har vært emne for faglig uenighet. Frischsenteret har uttalt at utdanningsdirektoratets analyser ikke nødvendigvis er de mest treffende.
Resultater fra både PISA og PIRLS tyder på at Frischsenterets konklusjon om at norske elevers resultater ikke er like stabile som tidligere lagt til grunn. Å få klarhet i hva som er de rette konklusjonene å trekke av nasjonale prøver gjennomført mellom 2014-2021, er et arbeid som haster.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Jeg er i likhet med representanten Raja opptatt av at vi har et godt kunnskapsgrunnlag om elevenes læring. Nasjonale prøver måler elevenes ferdigheter i lesing, regning og engelsk. Disse ferdighetene er viktige for læring i alle fag. Prøvene benyttes blant annet av lærere, skoleledere og skoleeiere, for å gi elevene tilbakemeldinger underveis og for å utvikle kvaliteten på alle nivå i skolen. Jeg har nylig mottatt en NOU om kvalitetsutviklingssystemet, som nå er på høring. Jeg ser fram til å få innspill på utvalgets forslag om hvordan prøvene og verktøyene for kvalitetsutvikling i skolen kan videreutvikles. Måling av elevenes kunnskap og ferdigheter er et fagfelt i stadig utvikling. I perioden 2014-2021 benyttet Utdanningsdirektoratet (Udir) en metode og et analyseverktøy for å måle trend i de gjennomsnittlige nasjonale resultatene i lesing, regning og engelsk, som har vist seg å undervurdere endring fra år til år. Fra 2022 har Udir benyttet et nytt analyseverktøy og en ny metode. Den nye metoden ligner mye på den Frisch-senteret har benyttet seg av. Udir forventer å se noe større variasjon i nasjonalt gjennomsnitt framover enn tidligere.
Udir er i ferd med å ferdigstille en re-analyse av trend i nasjonale prøver for perioden 2014-2021. Direktoratet tar da utgangspunkt i samme analysemodell som den de vil benytte for trendmålinger framover. Udir har allerede avklart at re-estimeringen vil føre til en trend som avviker fra det som har vært rapportert tidligere for perioden 2014-2021, og de regner med å ferdigstille disse analysene i løpet av januar. Direktoratet publiserer ny trend på nasjonalt nivå for perioden 2014-2021 på udir.no når den er klar.