Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Vil finansministeren gjøre det enda dyrere og vanskeligere å få lån for næringsliv og innbyggere i distriktene, eller vil han forlenge overgangsordningen for oppfyllelse av systemrisikobufferkravet for mindre lokalbanker?
Begrunnelse
I 2019 ble det besluttet at det økte systemrisikobufferkravet skulle gjelde for de såkalte standardmetodebankene først fra utgangen av 2022. Begrunnelsen var at disse bankene ikke hadde fått like store lettelser i de reelle kapitalkravene som de større bankene som bruker interne risikomodeller (IRB-bankene). Det var også behov for mer tid for å sikre konsistens mellom de generelle kapitalkravene og Finanstilsynets bankspesifikke tilleggskrav (pilar 2-krav).
Finanstilsynet har siden utgangen av 2019 fastsatt reviderte pilar 2-krav for mange av standardmetodebankene, selv om arbeidet ble begrenset av pandemien. Arbeidet er imidlertid noe forsinket, slik at et betydelig antall standardmetodebanker ikke vil ha fått nytt vedtak før i 2023. Finansdepartementet har derfor besluttet å forlenge overgangsordningen for disse bankene med ett år, slik at de skal oppfylle systemrisikobufferkravet på 4,5 prosent fra utgangen av 2023.
Det arbeides med nye EU-regler som kan bidra til likere konkurransevilkår mellom standardmetodebankene og de større bankene. Økningen i systembufferkrav for standardmetodebankene har derfor tidligere vært utsatt i påvente av dette arbeidet, men arbeidet har trukket ut i tid. Det er nå ventet avklaringer fra EU i 2025. Det vil være stikk i strid med lovnadene i Hurdalsplattformen om regjeringen nå mener at lånekunder i distriktene skal bli straffet fordi EU arbeider tregt med sitt regelverk.