Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Framnes (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:676 (2023-2024)
Innlevert: 12.12.2023
Sendt: 12.12.2023
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 19.12.2023 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Sigbjørn Framnes (FrP)

Spørsmål

Sigbjørn Framnes (FrP): Vil regjeringen opprette en lignende tilskuddordning til kystkommuner som blir pålagt sekundærrensekrav som følge av vann- og avløpsdirektivene, der resipienten er god med dagens utslipp?

Begrunnelse

Regjeringen har i statsbudsjettet under kapittel 1420, post 80 lagt inn en tilskuddsordning rettet mot å redusere utslipp av nitrogen fra kommunalt avløp innenfor Oslofjordens nedbørsfelt. Flere kystkommuner har blitt pålagt krav om sekundærrensing som følge av vann- og avløpsdirektivene. Dette vil føre til at de rammede kystkommunene, blant annet Stord må gjøre store investeringer for å oppnå kravene, fordelt på forholdsvis få abonnenter.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: For å bedre tilstanden i Oslofjorden, er det behov for å redusere nitrogentilførselen så raskt som mulig innenfor Oslofjordens nedbørsfelt. Regjeringen har derfor bevilget midler til en tilskuddsordning som skal bidra til dette. Gjennom ordningen kan det søkes om tilskudd til planlegging og/eller prosjektering av nitrogenfjerning for avløpsrenseanleggene, tiltak for kompetanseheving knyttet til nitrogenfjerning eller uttesting av teknologi for nitrogenfjerning. Rensing av fosfor og nitrogen er det vi kaller tertiærrensing, og er et strengere rensekrav enn primær- og sekundærrensing.
Dagens avløpsdirektiv stiller krav om minimum sekundærrensing, men åpner for unntak for utslipp av kommunalt avløpsvann til mindre følsomme vannområder under noen forutsetninger. En av forutsetningene er at kravet til primærrensing overholdes. Ettersom kysten fra Lindesnes til Grense Jakobselv hovedsakelig er klassifisert som mindre følsom, har det vært mulighet for kun primærrensing av kommunalt avløpsvann som slippes ut innenfor denne kyststrekningen.
Dersom utslippet av kommunalt avløpsvann fra omfattende tettbebyggelser kan føre til dårlig miljøtilstand i form av eutrofi, slik det er tilfelle for Oslofjorden, krever dagens avløpsdirektiv ytterligere rensing i form av fosfor- og/eller nitrogenfjerning (tertiærrensing).
EUs reviderte avløpsdirektiv viderefører dagens krav til sekundærrensing og tertiærrensing, mens dagens mulighet for unntak fra krav om sekundærrensing er fjernet. Det reviderte direktivet er nå gjenstand for trilogforhandlinger i EU, og forventes vedtatt våren 2024. Dersom direktivet blir vedtatt som foreslått, vil det medføre et utvidet virkeområde som omfatter flere og mindre tettbebyggelser enn i dag, i tillegg til strengere rensekrav for flere av disse og for de største avløpsanleggene.
Konsekvenser for Norge og behovet for oppgraderinger som følge av revidert direktiv, må vurderes når endelig utforming av direktivet er kjent.
Når det gjelder finansiering av en slik oppgradering, er utgangspunktet at vann- og avløpsinfrastruktur er og skal være et kommunalt ansvar, hvor ny infrastruktur, herunder oppgradering av renseanlegg, finansieres ved selvkost gjennom vann- og avløpsgebyrene. Regjeringen ønsker likevel å tilrettelegge for at kommunene kan gjøre gode investeringer og at avløpsrensing kommer raskt på plass, og vil vurdere hvordan vi kan bidra til dette i vårt videre arbeid.