Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:736 (2023-2024)
Innlevert: 17.12.2023
Sendt: 18.12.2023
Besvart: 02.01.2024 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Er det bestemt hvor mange stillinger som skal være knyttet til vakthold, sikring og støttefunksjoner på Andøya flystasjon etter sommeren, hvis ja, når vil dette formidles til personellet, og hvis nei, når vil denne beslutningen tas?

Begrunnelse

Andøya flystasjon er et komplisert «maskineri» Det er mye infrastruktur som krever spesialkompetanse og ikke minst lokalkunnskap for å kunne betjenes og vedlikeholdes. Flere har uttrykt bekymring for at hvis det ikke snart kommer klare signaler om at det er planer for å videreføre den kompetansen som fortsatt finnes på stasjonen, kan det føre til at ansatte søker seg bort. Som på sikt kan bli veldig dyrt. Som svar på et tidligere spørsmål fra SVs Ingrid Fiskaa skriver forsvarsministeren at det arbeides med et «sikringskonsept», og at framtidig militært nærvær vil vurderes som en del av neste langtidsplan. Det er krevende for personellet som ønsker avklaring, men som ikke kan vite om de har jobb etter sommeren.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Gjennom Meld. St. 10 (2021–2022) la regjeringen til grunn en høyere ambisjon for Andøya enn det som ligger i gjeldende langtidsplan. De fremtidige løsningene på Andøya må søke å finne en god balanse mellom Forsvarets behov, allierte forpliktelser, Avinors flyplassdrift, muligheten for relevant lokal næringsutvikling og Andøya Space. Fremtidige løsninger må ivareta evne til alliert mottak og øving av luftstyrker igjennom hele krisespekteret, ikke bare våre nasjonale behov men også Norges forpliktelser ved et fremtidig samlet Norden i NATO. I dette arbeidet er det nødvendig å etablere langsiktige løsninger som er godt forankret i faglige utredninger.
Regjeringen har iverksatt tiltak i revidert nasjonalbudsjett for 2023 og budsjett for 2024 for å øke ambisjonen for Andøya som mottaksbase og tilrettelegge sikkerheten ved Andøya Spaceport. Inkludert i dette er det lagt inn ressurser til et antall årsverk for å understøtte Andøya Space og ta imot allierte styrker. Det har videre blitt avklart hvordan flyplassdriften skal ivaretas av Avinor og hvordan Forsvaret skal støtte i overgangsfasen.
Den samlede utviklingen på Andøya knyttet til både militære behov, mulighetene for sivilt-militært samarbeid og den voksende romrelaterte aktiviteten på Andøya vil kunne gi en rekke nye muligheter. Derfor vil det være behov for ny kompetanse og andre driftsformer fremover.
I lys av utviklingen og regjeringens ambisjoner pågår det en utredning av nytt vakt- og sikringskonsept for Andøya. Det er ønskelig at dette konkluderes så raskt som mulig, av hensyn til de ansatte. Som jeg har lagt til grunn i mitt tidligere svar til Stortinget vil dette også måtte ses i lys av det samlede ambisjonsnivået for fremtidig militært nærvær på Andøya som vurderes som en del av det pågående langtidsplanarbeidet. Stortinget vil holdes orientert på vanlig måte og personellet vil bli orientert etter hvert som nødvendige avklaringer og beslutninger gjøres.