Geir Jørgensen (R): Den 10. november 2021 ble det gjennom et internt notat i Mattilsynet kommunisert at «Det er ikke er generelt grunnlag for å kreve varsling til neste ledd/kjøper ved påvisning av LM (listeria) i lakseslakterienes egen overvåking.»
Er statsråden enig og tilfreds med en slik tolkning?
Begrunnelse
16.12 meldte NRK om hvordan konsentrasjoner av bakterien listeria monocytogenes i ikke-varmebehandlede lakseprodukter har ført til flere sykdomsutbrudd i Norge og Europa. Et stort listeriautbrudd i 2022 ved Lerøy Smögen Seafoods i Sverige førte til at 19 mennesker ble alvorlig syke, og 7 døde. Både det svenske Livsmedelsverket og Mattilsynet har sporet listeriastammen ved anlegget i Smögen til Lerøy Midt sine slakterier i Norge.
Ved en tilsynskampanje i 2021, avdekket Mattilsynet konsentrasjoner av listeria på 18 % av de kontrollerte slakteriene. I etterkant sendte Mattilsynet ut skriv til de største oppdrettsselskapene om at lakseslakteriene som råvareleverandører var pliktige i å iverksette tiltak ved funn av listeria, for eksempel å varsle neste ledd i produksjonen ved utbrudd.
Etter påtrykk fra oppdrettsselskapene og sjømatnæringens organisasjoner valgte Mattilsynet allerede høsten 2021 å snu om lakseslakterienes plikt til å varsle neste ledd i produksjonen ved utbrudd av listeria.
Utbrudd og konsentrasjoner av bakterien listeria monocytogenes har i flere år vært et omdømmeproblem for norsk oppdrettsnæring i utenlandsmarkeder, og viser seg også å kunne utsette forbrukere for helserisiko både i Norge og i utlandet. Det vil være interessant å få vite om Statsråden mener at Mattilsynets tolkning av 10.11.2021 er riktig forståelse av regelverket, og om en slik forståelse av regelverket er til det beste for matsikkerheten til forbrukere i Norge.