Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:758 (2023-2024)
Innlevert: 19.12.2023
Sendt: 19.12.2023
Besvart: 04.01.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Hvordan vurderer helseministeren lovligheten av vedtaket i Helse Midt om å tvinge Helse Møre og Romsdal dette vedtaket i lys av helseforetaksloven § 16?

Begrunnelse

Anne Kjersti Befring er professor i rettsvitenskap, ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, der hun blant annet er ansvarlig for helserett. Hun har nylig uttalt seg til Adresseavisen og Dagens Medisin om styrevedtaket i Helse Midt-Norge, som pålegger sykehuset i Møre og Romsdal å implementere Helseplattformen mot deres vilje. Befring mener et slikt vedtak fattet av Helse Midt er ugyldig, ettersom slike avgjørelser ifølge helseforetaksloven § 16 skal treffes av foretaksmøte(styret), ikke av det regionale helseforetaket. Foretaksmøtet har på sin side forutsatt at IKT-systemet skal være forsvarlig. Helsetilsynets konklusjon om at det representerer en vedvarende fare for pasientsikkerheten, må legges til grunn. Befring mener dessuten at det ikke er anledning å pålegge et sykehus å bruke et system som fører til uforsvarlighet, jf. Helsetilsynets rapport og styrevedtaket i Møre og Romsdal 7. desember.
Slik Helse Midt nå opptrer vil det være nødvendig at Helsetilsynet også fører tilsyn med de regionale helseforetakene, noe som da bør tydeliggjøres i helsetilsynsloven. Ansvarsforskyvninger og manglende plassering av ansvar er etter Befrings vurdering i strid med loven. Det må være åpenhet om hva som er helseministerens rolle og beslutninger i denne sammenhengen slik at Stortinget kan kontrollere disse.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helseforetaksloven § 16 første ledd første punktum bestemmer at «[e]iere utøver den øverste myndighet i foretak i foretaksmøte». Staten eier Helse Midt-Norge RHF, mens Helse Midt-Norge RHF eier Helse Møre og Romsdal HF. Det er derfor Helse Midt-Norge RHF som skal utøve eierstyring i foretaksmøtet i Helse Møre og Romsdal HF.
Styret i Helse Midt-Norge RHF kan beslutte om foretaket skal gi pålegg til Helse Møre og Romsdal HF, og eventuelt hva pålegget skal gå ut på. Styrets beslutning om et eventuelt pålegg er imidlertid ikke bindende for helseforetaket. Helseforetaket er først bundet når foretaksmøtet i Helse Møre og Romsdal HF har fattet vedtak, jf. helseforetaksloven § 16.
Jeg er ikke kjent med at styret i Helse Midt-Norge RHF har fattet vedtak om å pålegge sykehuset i Møre og Romsdal HF å implementere Helseplattformen mot deres vilje.
Jeg viser til følgende redegjørelse fra Helse Midt-Norge RHF om hva styret har vedtatt og hvordan arbeidet legges opp frem til helseforetaket skal ta stilling til forsvarligheten ved beslutning om oppstart i april d.å.:

«Oppdraget om å innføre Helseplattformen i helseforetakene i Helse Midt-Norge er forankret i flere tidligere foretaksmøter for helseforetakene i Helse Midt-Norge RHF (vi gjengir her bare de to siste som gjelder for Helse Møre og Romsdal HF).
Sitat fra styringsdokument for Helse Møre og Romsdal HF i foretaksmøte avholdt 17. februar 2023:
[…]
«Helseforetaket skal:
• Sette Helseplattformen i drift etter den tidsplan som vedtas av styret i Helse Midt-Norge RHF
• Etablere regional og lokal forvaltningsorganisasjon for Helseplattformen
• Rapportere på gevinstrealiseringsplan for Helseplattformen (Tidspunkt og format for rapportering vil bli kommunisert jamfør Vedlegg 1 Rapporteringskrav og årlig melding)».

Sitat fra foretaksprotokoll fra foretaksmøte i Helse Møre og Romsdal HF 8. november 2023:
[…]
«Foretaksmøtet vedtok:
1. Helseforetaket skal sørge for forsvarlige journal- og informasjonssystemer innenfor rammene av regionale beslutninger om løsningsvalg og nasjonale krav. Tidsplan for innføring av Helseplattformen i Helse Midt-Norge besluttes av styret i Helse Midt-Norge RHF
2. Helseforetaket skal, for å understøtte pasientsikkerheten, videreføre og styrke arbeidet med å sikre at prosedyrer knyttet til innføring og bruk av Helseplattformen er etablert og etterleves. Helseforetaket skal i samarbeid med øvrige helseforetak sørge for at det etableres regionale prosedyrer der dette er hensiktsmessig, og sikre en god forvaltning av disse.
3. Helseforetaket skal bidra i konkretisering og gjennomføring av en regional tiltakspakke, for å avhjelpe den særskilt utfordrende situasjonen ved St. Olavs hospital knyttet til innføringen av Helseplattformen, herunder forbedre brukervennligheten i Helseplattformen. Helse Midt Norge RHF vil koordinere arbeidet med tiltakspakken i tett samarbeid med St. Olavs hospital HF og de øvrige helseforetakene.
4. Helseforetaket skal, i henhold til vedtak i styremøtet i Helse Midt-Norge RHF 2. november 2023, bidra til å styrke og bedre kommunikasjon og dialog rundt Helseplattformen.
5. Helseforetaket skal ha fokus på kostnadsreduserende tiltak for å sikre en underliggende drift som er i balanse».

Helse Midt-Norge RHF utøver ikke styring av helseforetakene i uformelle kanaler. Styring skjer gjennom foretaksmøter, i tråd med helseforetakslovens regler om saksbehandling og myndighetsutøvelse.
Helse Midt-Norge RHF forholder seg til tilsynsrapport og andre tilbakemeldinger knyttet til innføring av Helseplattformen ved våre sykehus. Det rapporteres regelmessig til det regionale styret om arbeidet med å rette feil og lukke avvik knyttet til pasientsikkerhet. Arbeidet følges også tett gjennom prosjekt og koordinerende enhet. Vedtaket i styret legger til grunn at situasjonen ved planlagt innføringstidspunkt for Helse Møre og Romsdal HF i april 2024 er at risikoen er redusert gjennom tiltak som er planlagt og iverksettes framover.
Helse Møre og Romsdal HF har et selvstendig ansvar for å påse at driften er forsvarlig og at pasientsikkerheten er ivaretatt. Styret for Helse Midt-Norge RHF har også vurdert konsekvenser for regionen både når det gjelder pasientsikkerhet og forsvarlig drift ved en utsettelse.
Vedtak i styret for Helse Midt-Norge RHF – 13. desember 2023:

«1. Styret i Helse Midt-Norge anerkjenner den risiko og sårbarhetsanalysen som Helse Møre og Romsdal har gjennomført per november 2023, og den usikkerheten som ansatte i helseforetaket opplever knyttet til innføringen av Helseplattformen.
2. En utsettelse av innføringen av Helseplattformen i to år vil ha store konsekvenser for spesialisthelsetjenesten i Midt-Norge. Styret i Helse Midt-Norge ber administrerende direktør iverksette tiltak som skal legge til rette for å opprettholde opprinnelig innføringsplan med mulige tilpasninger, samtidig som pasientsikkerheten ivaretas.
3. For å styrke driftssituasjonen i forbindelse med innføringen av Helseplattformen tildeler styret i Helse Midt-Norge RHF Helse Møre og Romsdal HF 30 millioner kroner i 2023 og en ramme for ekstra tiltak på inntil 30 millioner kroner i 2024.»

Dialog med Helse Møre og Romsdal HF for å «iverksette tiltak som skal legge til rette for å opprettholde opprinnelig innføringsplan med mulige tilpasninger, samtidig som pasientsikkerheten ivaretas», er opprettet og møter er avtalt rett over nyttår 2024.
Det er altså en premiss for videre arbeid at pasientsikkerheten skal ivaretas. Reaksjoner på vedtaket og oppslag i media har ikke reflektert dette, og Helse Midt-Norge RHF og Helse Møre og Romsdal HF har derfor sett behov for å understreke dette gjennom en felles pressemelding datert 15.12.2023. Her presiseres det at tidspunkt for oppstart for Helseplattformen i Helse Møre og Romsdal HF i april 2024, vil være avhengig av at helseforetaket mener det vil være forsvarlig og at det i perioden fram mot oppstart forventes at planlagte risikoreduserende tiltak kommer på plass. Det er ikke aktuelt å gå på lufta med en ny journalløsning uten at risikoen er redusert og håndterbar.»