Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:807 (2023-2024)
Innlevert: 31.12.2023
Sendt: 02.01.2024
Besvart: 10.01.2024 av forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Hva tenker statsråden om at NOKUT først avlyste søknadsfristen 1. mars 2024 og senere opplyser om at de ikke kan behandle allerede mottatte søknader fra utdanningsinstitusjonene før to kalenderår senere, er dette en prioritering som statsråden deler, og vil statsråden gjøre noe for å sørge for at søknader behandles raskere enn det NOKUT nå har indikert?

Begrunnelse

Jeg vil begynne med å ønske statsråden et godt nyttår.
NOKUTs samfunnsrolle er å akkreditere og føre tilsyn med utdanningsinstitusjonens kvalitetsarbeid. Gjennom å føre tilsyn med kvalitetsarbeidet skal NOKUT bidra til å styrke institusjonenes evne til å kvalitetssikre og videreutvikle sine utdanninger.
Jusutdanning søkte akkreditering av bachelorgrad i jus til NOKUT innen søknadsfristen 15.09.2023, «Bachelor i næringslivsjus og offentlig rett». Vanligvis vil det ta 3-6 måneder å få ferdig behandlet en søknad om høyere utdanning.
Den 30.10.2023 mottok Jusutdanning de brev fra NOKUT, som ble sendt til alle fagskoler i Norge, om at det i 2024 kun vil være mulig å søke om akkreditering for fagskoleutdanninger til fristene i august og september. Det vil ikke være søknadsfrister våren 2024. NOKUT har med andre ord fjernet den offisielle søknadsfristen 1. mars i 2024. Dette gjør det i følge Jusutdanning umulig for dem å oppdatere sine nåværende utdanninger og å skape nye høyere yrkesfaglige utdanninger før tidligst høsten 2024.
Den 07.12.2023 mottok Jusutdanning de på ett nytt brev fra NOKUT om vesentlig forsinket behandlingstid av allerede innsendte søknad om bachelorgrad i jus, og at NOKUT de ikke vil kunne behandle søknaden i løpet av hele 2024, før året engang har startet.
Det stilles med dette betimelige spørsmål rundt NOKUTs evne til å ivareta og kvalitetssikre høyere utdanning når utdanningsinstitusjonene ikke får behandlet sine søknader før to kalenderår senere.
Dette hindrer utdanningsinstitusjoner i å kunne utvikle, oppdatere og skape nye utdanninger som etterspørres av næringslivet og det offentlige.

Sandra Borch (Sp)

Svar

Sandra Borch: Takk for et godt spørsmål. Jeg kan forsikre representanten Himanshu Gulati om at saksbehandlingstiden ved NOKUT opptar meg.
Det å behandle søknader om akkreditering av høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleutdanning) er en tidkrevende og omfattende prosess, som innebærer bruk av eksterne sakkyndige. For at studentene skal få utdanningstilbud som er kvalitetssikrede og relevante, kan ikke NOKUT lempe på saksbehandlingsreglene på en måte som kan medføre svekket kvalitet i de akkrediterte studiene. Men arbeidet for å korte ned saksbehandlingstiden er satt i gang gjennom digitalisering og forenkling av rutiner ved NOKUT, og ved at NOKUT i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2023 fikk en tilleggsbevilgning på 3,5 millioner kroner. Midlene var til omstilling og for å styrke arbeidet med akkreditering av nye fagskoleutdanninger og etablere institusjonsakkreditering i høyere yrkesfaglig utdanning. NOKUT rapporterer at dette samlet gjør at de i 2023 har kunnet behandle mer enn dobbelt så mange søknader om akkreditering av fagskoleutdanninger enn de hadde planlagt.
Økningen i søknadsmengden innenfor høyere yrkesfaglig utdanning og høyere utdanning de siste årene gjør likevel at det vil ta noe tid å korte ned saksbehandlingstiden for de ulike akkrediteringssøknadene. Jeg forventer at situasjonen vil bli bedre i løpet av inneværende år. I tildelingsbrevet til NOKUT for 2024 står blant annet følgende:
Kunnskapsdepartementet forventer at NOKUT prioriterer og styrker arbeidet med å behandle akkrediteringssøknader i høyere yrkesfaglig utdanning og høyere utdanning i 2024. Kunnskapsdepartementet forventer videre at NOKUT omprioriterer ressurser til akkrediteringsarbeidet innenfor eksisterende rammer. Kunnskapsdepartement ber NOKUT arbeide videre med å effektivisere saksbehandlingen av søknader om akkreditering med sikte på å få ned behandlingstiden, både gjennom tiltak i egen virksomhet og gjennom målrettet dialog med universitetene, høyskolene og fagskolene. NOKUT må vurdere hvordan dette kan gjøres innenfor rammen, uten at det går utover andre lovpålagte oppgaver.
Når det gjelder høyere utdanning, vil jeg også vise til at et forslag til ny universitets- og høyskolelov for tiden er til behandling i Stortinget (Prop. 126 L (2022-2023)). En ny lov vil medføre behov for å gjennomgå hele forskriftsverket på området, inkludert det som gjelder kvalitetssikring. I tillegg vil jeg minne om at Riksrevisjonen har gjennomgått arbeidet med kvalitet i høyere utdanning, Dokument 3:14 (2022−2023) Universiteta og høgskulane sitt arbeid med å vidareutvikle kvaliteten i studieprogramma. I tildelingsbrevet har departementet på den bakgrunn bedt NOKUT vurdere tiltak for forenklinger basert på Riksrevisjonens funn når NOKUT utarbeider forslag om nye regler for kvalitetssikring av høyere utdanning. Dersom forslaget til ny lov blir vedtatt av Stortinget, vil forskriftsbestemmelsene om kvalitetssikring bli fastsatt av Kunnskapsdepartementet; det vil ikke lenger være hjemmel for en studietilsynsforskrift fastsatt av NOKUT. Jeg har stor tro på at egeninitierte og egenutviklede effektiviseringstiltak ved NOKUT kombinert med nytt, forenklet regelverk for kvalitetssikring på noe sikt vil kunne redusere behandlingstiden for søknader om akkreditering av høyere utdanning ved NOKUT.
Ettersom representanten Himanshu Gulati spesielt viser til at NOKUT har avlyst noen søknadsfrister våren 2024, vil jeg gjøre oppmerksom på at NOKUT har beholdt fristene og dermed prioritert søknadene om akkreditering av fagområde for fagskolene og ph.d. for høyskolene. Samlet forventer jeg at avlysning av søknadsfrister for akkreditering av enkeltutdanninger våren 2024 skal gi rom til å prioritere fagområdeakkreditering og dermed på sikt redusere søknadsmengden og saksbehandlingstiden i NOKUT.
Jeg kan forsikre representanten Himanshu Gulati om at jeg vil følge utviklingen i NOKUTs arbeid med akkreditering og kvalitetssikring nøye fremover.