Lars Haltbrekken (SV): Utvidet produsentansvar for alle ruter vil sikre en enklere, rimeligere og mer miljøvennlig håndtering av de 6-700 000 isolerglass og vinduer som kasseres årlig. Én million kg glass ender på avfallsdeponi hver måned, om avfallet håndteres som i dag.
Vil regjeringen sørge for nødvendige endringer i avfallsforskriftens kapittel 14, slik at vi kan få samlet inn alle brukte isolerglass og vinduer slik at vi kan resirkulere glass og evt. annet materiale?
Begrunnelse
Returselskapet for isolerglassruter (Ruteretur) har siden 2002 sørget for at én million kasserte PCB-ruter har blitt tatt hånd om på en kostnadseffektiv og trygg måte. PCB-rutene er samlet inn fra 350 avfallsmottak over hele landet, miljøgiften PCB blir destruert i spesialovner, glasset blir materialgjevunnet til ny isolasjon hos Glava og trevirket blir til energi. Returselskapet er non-profitt og eies av organisasjoner i bygge- og eiendomsbransjen. Kartlegginger dokumenterer at berørte aktører, som produsenter av vinduer, avfallsbesittere og avfallsmottak, er svært fornøyde med den utvidede produsentansvarsordningen.
Andelen kasserte PCB-ruter som samles inn er minkende. PCB-ruter utgjør i dag bare 30 000 av de totalt 6-700 000 isolerglassruter og vinduer som kasseres hvert år i Norge. Det vil si at bare hver 20. rute omfattes av returordningen. Det at ruter som ikke er PCB-ruter holdes utenfor returordningen medfører ulemper for aktørene, som høye kostnader, unødvendig tidsbruk og dårlige nedstrømløsninger, særlig med tanke på miljø. Syv av ti kasserte isolerglassruter fra Norge havner i dag på avfallsdeponi, slik at glasset fra nærmere en halv million ruter (ti millioner kg glass) går tapt hvert år. Mengden ruter som kasseres årlig forventes å dobles i fremtiden.
Ruteretur har tilbudt myndighetene å etablere en returordning for alle isolerglass og vinduer.
Utvidet produsentansvar for alle isolerglass og vinduer vil blant annet hindre at miljøgifter havner på avveier (de fleste isolerglassruter som kasseres er farlig avfall), forenkler hverdagen for avfallsbesittere og avfallsmottak, reduserer kostnader og transport og er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Særlig viktig er det at alt glass vil bli materialgjenvunnet og at begrensede naturressurser dermed spares og klimagassutslipp reduseres.
Den foreslåtte ordningen blir godt mottatt når den presenteres for aktører og organisasjoner i bygge-, anleggs- og avfallsbransjen.
Utvidet produsentansvar for alle isolerglass og vinduer krever at avfallsforskriftens kapittel 14 endres, siden forskriften i dag begrenser innsamlingen til kun å omfatte PCB-ruter.