Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:828 (2023-2024)
Innlevert: 04.01.2024
Sendt: 05.01.2024
Besvart: 12.01.2024 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Ser ministeren viktigheten av at Nammo får testet og utviklet M72 systemer tilpasset droner, og vil ministeren følge opp slik at Nammo umiddelbart får tillatelse til å teste våpen på droner?

Begrunnelse

Krigen i Ukraina har vist hvor viktig droner er i moderne krigføring. Droner vil bli mer og mer viktig og at droner vil få flere og nye oppgaver og funksjoner.
Følgelig så er det avgjørende at Norge og norsk forsvarsindustri leder denne utviklingen. Krigen i Ukraina har nå dessverre vart i snart 2 år og det er ingen tegn til at krigen vil ta slutt med det første. Heller motsatt. Det er all grunn til å frykte en opptrapping og at krigen.
Vi opplever nå en utrygg sikkerhetspolitisk situasjon både for Norge og våre allierte. Derfor må vi både må produsere mer våpen, raketter og ikke minst forske på videre og nyutvikling av våpensystemer, slik at vi har et teknologisk fortrinn ovenfor våre motstandere.
Nammo har i lengre tid ønsket å forske på bruk av M72 på droner.
I en sak fra Oppland Arbeiderblad fra 29/11 2023 fremkommer det bl.a. følgende;
Gjennom flere år har testsenteret på Raufoss blitt utviklet slik at testing av luftfart kan gjøres trygt. Men pga. et regelverk som forbyr testing av våpen på droner så har Nammo stanset testingen med droner på Raufoss. Nammo mener regelverket må endres, før NATOs teknologiske forsprang forsvinner
Pressekontakt i Nammo, Torstein Korsvold sa bl.a. dette til OA:
– Vi stanset testing i 2022. Dette er noe vi har ønsket å gjøre på vårt testsenter, hvor det er opprettet en faresone for luftfart, men likevel er det juridisk veldig vanskelig å få til, sier han.
– For oss er det veldig nærliggende å utvikle dette, da vi ikke har sett et lignende produkt tidligere. Det kommer nok av at våre M72-våpen veier lite, og gir ingen rekyl. Det passer ypperlig på droner, forteller pressekontakt i Nammo, Torstein Korsvold til OA.
Det er i dag kjent at Nammo donerer ammunisjon til Ukraina i store kvanta. Nammo tror at andre forsvarsindustrier snuser på nettopp det samme som dem. Så det er viktig at et stivbeint og byråkratisk lovverk ikke står i veien for at Nammo kan får forske og utvikle M72 systemer tilpasset droner.
Det er Luftfartstilsynet som kan godkjenne unntak for å fly droner med våpen. Det bør være mulig å gi Nammo tillatelse til å fly våpen med droner. Det er i hvert fall det Nammo ønsker og er i dialog med Luftfartstilsynet om dette.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Nammo er en sivil bedrift og Nammos bruk av droner – inkludert testing av våpen på droner – må derfor følge regelverket for sivil bruk av ubemannet luftfartøy. Enkelt forklart vil enkle droneoperasjoner kun kreve deklarering til Luftfartstilsynet før oppstart, mens mer komplekse operasjoner krever operasjonstillatelse som kan innvilges etter søknad til Luftfartstilsynet. Flyving av tyngre droner med våpensystem vil være en operasjon som krever slik tillatelse.
Jeg har fått opplyst av Luftfartstilsynet at de mottok søknad fra Nammo 29. september 2023. Formålet med søknaden er å kunne starte opp testing med droner påmontert våpensystem. Søknaden inneholdt ikke alle nødvendige opplysninger og dokumentasjon, herunder påkrevd manualverk og risikoanalyser. Søknaden reiser også ifølge Luftfartstilsynet, juridiske og prinsipielle spørsmål som det har tatt noe tid å få avklart. Underveis har Nammo mottatt veiledning fra Luftfartstilsynet om gjeldende regelverk og hva som vil være veien videre i søknadsprosessen. Luftfartstilsynet har overfor Nammo vært tydelig på at det er mulig å kunne gi tillatelse til slik testing. Dette legger jeg da også til grunn. Det er imidlertid en grunnleggende forutsetning at søknaden fra Nammo tilfredsstiller også de ordinære kravene som følger av luftfartsregelverket. På lik linje med andre organisasjoner som opererer tyngre droner vil også Nammos droneoperasjoner kreve at det foreligger en tillatelse fra Luftfartstilsynet for å kunne operere selve dronen, også uten påmonterte våpen. For å få en slik tillatelse er det krav til organisasjon, personell, vedlikehold og forsikring. Det må utarbeides manualverk og risikoanalyser som er gjenstand for godkjenning fra Luftfartstilsynet. Hovedformålet med godkjenningsprosessen er å sikre at de planlagte operasjonene ikke påfører unødvendig risiko for personer på bakken, eller andre i luften.
I tillegg må Nammo i søknaden vise til hvordan de håndterer den ekstra risikoen det medfører å montere et våpensystem på dronen. Dersom de viser at den ekstra risikoen er håndtert på en tilfredsstillende måte vil Luftfartstilsynet kunne gi tillatelse til testing innenfor avgrensede områder i Norge. Skal våpensystemet testes i andre land vil det kreves tilsvarende tillatelser fra landene dette gjelder.
Luftfartstilsynet har videre opplyst at de er i tett dialog med Nammo, og saken er gitt høy prioritet med tilstrekkelige ressurser. Den videre behandlingsprosessen avhenger ifølge Luftfartstilsynet av at de mottar nødvendig dokumentasjon til søknaden, samt av at Nammo gir nærmere avklaringer rundt omfanget av testingen og hvor testene er planlagt utført. Luftfartstilsynet opplyser avslutningsvis at de nylig har tilbudt Nammo et møte for å veilede og gi hjelp til avklaringene som gjenstår. Jeg antar at dette vil skje i løpet av den nærmeste tiden.