Silje Hjemdal (FrP): Er kulturministeren enig i at idretten vil tape 80 milliarder om Fremskrittspartiets politikk blir gjennomført, og kan hun i så fall gjøre rede for bakgrunnen for dette tallet?
Begrunnelse
I en kronikk som ble sendt til en rekke aviser før jul, påstår Arbeiderpartiets representant Åse Kristin Ask Bakke at idretten vil tape 80 milliarder kroner om Fremskrittspartiets spillpolitikk blir innført. I samme innlegg påstår representanten videre at Fremskrittspartiet ønsker å legge ned Norsk Tipping. Dette er grove beskyldninger, uten rot i virkeligheten.
Fremskrittspartiet ønsker ikke å legge ned Norsk Tipping. Dette står heller ingen steder i vårt partiprogram. Vi foreslår å avvikle monopolet, men ikke legge ned Norsk Tipping. Vi ønsker å endre på ordningen knyttet til tippemidler, slik at kultur og idrett ikke trenger å vente på midlene, ved at staten forskutterer en del av beløpet. Dette vil gjøre det enklere for lag og foreninger å gjennomføre prosjekter, siden de får midlene tidligere i prosessen.
Påstanden om at idretten vil tape 80 milliarder kroner med FrPs politikk er svært drøy påstand. For oss er fremstår det helt uklart hva slags dokumentasjon, om noen, som kan underbygge det.
Sammenligner vi med våre naboland, eksempelvis Sverige, så har en slik skremselspropaganda ingen rot i virkeligheten. I Sverige har man innført en lisensordning for spillselskaper – slik Fremskrittspartiet ønsker – og man har fortsatt en statlig aktør som tilbyr spill, nemlig Svenska Spel. De har gjennom mange år hatt samme funksjon som Norsk Tipping har i Norge, og fungerer fremdeles svært godt med en regulert spillmodell. Samtidig har den svenske stats inntekter i stabilisert seg etter at lisensordningen ble innført, de totale inntektene fra spillvirksomhet har økt og problemspilling har hatt en svak nedgang. Erfaringene fra Sverige viser med andre ord at modellen FrP tar til orde for har hatt positive effekter, både for samfunnet og den enkelte spiller.
Det mest konservative anslaget i en analyse gjort av Menon viser for øvrig at statens inntekter i Norge ville økt med 770 millioner kroner ved innføringen av en lisensmodell, og de positive estimatene er langt høyere.
Med andre ord er det vanskelig å se hvordan Arbeiderpartiet har kommet frem til et slikt tall, og vi skulle gjerne visst om statsråden går god for tallene sin partifelle presenterer, og hvor tallene kommer fra.