Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til digitaliserings- og forvaltningsministeren

Dokument nr. 15:837 (2023-2024)
Innlevert: 05.01.2024
Sendt: 05.01.2024
Besvart: 12.01.2024 av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Kva trur digitaliserings- og forvaltingsministeren er årsaka til at det førebelse utkastet til EU si nye forordning om Kunstig intelligens (AI Act) er merka som ikkje relevant for EØS, og korleis vil regjeringa i tida framover arbeide opp mot EU for å kompensere for at Noreg gjennom sjølvpålagt utanforskap i dei folkevalde organa som formar den digitale framtida i Europa ikkje deltar i dei politiske prosessane knytt til utforming av AI Act og andre forordningar om digitalisering som Noreg uansett må implementere i vårt lovverk?

Karianne O. Tung (A)

Svar

Karianne O. Tung: Det er riktig at Europakommisjonens forslag til KI-forordning ikke er merket EØS-relevant. Rådets «General approach» av 6. desember 2022 merker imidlertid forordningen som EØS-relevant. At Kommisjonens forslag ikke opprinnelig var merket som EØS-relevant er derfor av mindre betydning. Hvorvidt en rettsakt er merket EØS-relevant eller ikke, er uansett ikke avgjørende for vurderingen av EØS-relevansen. Regjeringen har høsten 2023 hatt en arbeidsgruppe som har vurdert EØS-relevans, og konkludert med at rettsakten er EØS-relevant.
Norge deltar i EUs arbeid med kunstig intelligens og digitalisering på embetsnivå, blant annet gjennom en høynivågruppe om kunstig intelligens og digitalisering av næringslivet. Gjennom dette arbeidet har representanter fra mitt departement deltatt i mye av forarbeidene til EUs forordning på kunstig intelligens og andre områder som er viktig for digitaliseringen.
Selv om Norge ikke deltar i de politiske prosessene i EU, følger vi EUs arbeid med KI-forordningen og annet digitaliseringsarbeid tett, både gjennom deltakelse i nevnte høynivågruppe og andre embetsgrupper, gjennom vår IT- og forvaltningsråd i Brussel og gjennom dialog med våre nordiske kollegaer. Nå arbeider vi med å forberede oss slik at vi er klar til å ta i bruk EUs KI-forordning i Norge, samtidig med EU-landene.
Arbeidet med standarder er et viktig tema i KI-forordningen. Parallelt med at EU har forhandlet om formuleringene i selve lovteksten, har Kommisjonen satt i gang arbeid for å få utviklet standarder som skal støtte forordningen. Dette er arbeid Norge deltar i, blant annet gjennom Standard Norge.