Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:840 (2023-2024)
Innlevert: 05.01.2024
Sendt: 08.01.2024
Besvart: 15.01.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Synes arbeids- og inkluderingsministeren at alle ansatte som jobber i yrker der de må oppholde seg ute i kaldt vær bør få dekket nødvendige klær (deriblant stilongs, fleece, varme sko etc.) for å holde seg varme og er dette å anse som verneutstyr som arbeidsgiver skal stille til rådighet/dekke kostnadene ved?

Begrunnelse

I dag er det flere yrkesgrupper som merker kuldeperioden deler av landet opplever ekstra godt. Dette kan gjelde f.eks. ambulansepersonell, hjemmetjenester, renovasjonsarbeidere etc. Disse får dekket uniform som vanlig, men når det er ekstra kaldt som nå der flere opplever mer enn -40 kuldegrader trenger man mer tøy under uniformen for å holde seg varm. Dette er en nødvendighet knyttet til å kunne utføre arbeidet en utfører.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Arbeidstaker har etter arbeidsmiljøloven krav på et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Arbeidsgiver har, for å sikre at arbeidsmiljøet er i samsvar med lovens krav, plikt til å kartlegge og vurdere faremomenter og forsvarlighet ved arbeidet. På bakgrunn av denne vurderingen skal arbeidsgiver vurdere å sette inn eventuelle tiltak for å redusere risiko for sykdom og skade som følge av arbeidet.
Arbeidsgiver må derfor, i nødvendig grad, planlegge og tilrettelegge arbeidsprosessene også med hensyn til temperaturvariasjoner (både sommer og vinter), herunder å iverksette tiltak for å redusere unødig eksponering for kulde. Dette kan eksempelvis gjøres ved bruk av varmt pauserom, bruk av vinteruniform, skiftarbeid eller endring av arbeidsoppgaver.
Dersom arbeidstaker må oppholde seg ute og normalt varmt tøy ikke gir tilstrekkelig vern mot kulden, må arbeidsgiveren stille nødvendig ekstra bekledning til arbeidstakers disposisjon. Slik bekledning vil da regnes som personlig verneutstyr og skal bekostes av arbeidsgiveren.
Avslutningsvis kan jeg opplyse at Arbeidstilsynet på sine hjemmesider har en egen temaside om «Temperatur - varme og kulde på jobben», hvor det gis utdypende informasjon om disse spørsmålene.