Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:844 (2023-2024)
Innlevert: 05.01.2024
Sendt: 08.01.2024
Besvart: 17.01.2024 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): I jernbanesektorens innspill til NTP kommer det frem at direktoratet og Bane Nor ikke anbefaler dobbeltspor mellom Stokke og Sandefjord, men heller ønsker krysningsspor og mindre tiltak langs eksisterende trasé.
Hva er pris og prisforskjell på de to alternativene for utbedring, hva vil bli forskjellen i reisetid på de to alternativene, og kan disse mindre utbedringene sette en stopper for fremtidig utbygging av dobbeltspor på strekningen?

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: I jernbanesektorens innspill til NTP foreslår Jernbanedirektoratet og Bane NOR ikke effektpakken To regionekspresstog i timen i grunnrute Oslo-Skien - verken løsning med dobbeltspor eller løsning med kryssingsspor.
Den opprinnelige løsningen, som blant annet forutsetter dobbeltspor mellom Stokke og Sandefjord, er kostbar, har lav beregnet samfunnsøkonomi, og ble derfor ikke foreslått prioritert av Jernbanedirektoratet og Bane NOR. For å redusere kostnadene har fagmiljøene vurdert et nedskalert alternativ, som forutsetter etablering av nye kryssingsspor. Alternativet er imidlertid forbundet med stor usikkerhet med hensyn til om det er robust nok i forhold til trafikkavviklingen. Det vil si at alternativet forutsetter at togene krysser hverandre nettopp ved kryssingssporene, og ved feil og avvik vil ringvirkninger (at forsinkelsene forplanter seg i øvrig togtrafikk) og følgeforsinkelser (at forsinkelsene påvirker trafikken i lengre tid) potensielt være større enn om man bygger dobbeltspor. I tillegg vil løsningen med kryssingsspor der man er avhengig av at tog krysser på noen få bestemte steder være mindre fleksible enn der det er fullt dobbeltspor. Det betyr at fremtidige endringer og forbedringer i togtrafikken på og i tilknytning til Vestfoldbanen kan bli begrenset. Jernbanedirektoratet og Bane NOR har derfor foreslått at konsekvensene av løsningen vurderes nærmere før den inngår i prioriteringsdiskusjonen.
Siste kostnadsprognose for en løsning som blant annet forutsetter 11 kilometer dobbeltspor mellom Stokke og Sandefjord er 12,3 mrd. 2023-kr. Dette lå til grunn for de samfunnsøkonomiske analysene som ble utarbeidet til Jernbanedirektoratet og Bane NORs forslag til prioriteringer den 31. mars 2023. Beregningene viste en negativ netto nytte per budsjettkrone (NNB) på -0,96. Kostnadsprognosen for løsningen der kryssingsspor erstatter full dobbeltsporutbygging er om lag 5 mrd. 2024-kr. Også med denne løsningen er effektpakken beregnet å ha en negativ netto nytte per budsjettkrone (NNB) på -0,37.
Alternativet med dobbeltspor er beregnet å ville gi om lag 15-20 minutter kortere reisetid enn dagens, mellom Oslo S og Skien – den raskeste avgangen har beregnet total reisetid (med redusert stoppmønster) på 1 t 50 minutter. Reisetiden for det nedskalerte alternativet er ikke eksakt beregnet, og er avhengig av ventetider for kryssing og stoppmønster. Men det antas at den vil kunne være omtrent som i dag – det vil si ingen forbedring i reisetid, kun i frekvens.
Det nedskalerte alternativet med kryssingsspor ville gått langs dagens trasé. Alternativet med blant annet dobbeltspor Stokke-Sandefjord ville gått i en ny trasé. Det betyr at når et eventuelt dobbeltspor er bygget ut og skal tas i bruk, vil dagens trasé mellom Stokke og Sandefjord og eventuelle kryssingsspor som er etablert der, være overflødige. Kryssingssporene er med andre ord ikke en del av hva som vil bli en eventuell fremtidig dobbeltsporparsell.