Skriftlig spørsmål fra Anne Kristine Linnestad (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:856 (2023-2024)
Innlevert: 08.01.2024
Sendt: 08.01.2024
Besvart: 15.01.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Anne Kristine Linnestad (H)

Spørsmål

Anne Kristine Linnestad (H): På hvilken måte er Tanavassdragets fiskeforvaltning og sjølaksefiskernes organisasjoner tatt med i evalueringen av pukkellakssesongen 2023 og hvordan mener statsråden at de lokale interessene skal få reell innflytelse på de tiltakene statsråden mener er nødvendig for å bekjempe pukkellaksen og opprettholde/øke bestanden av Tanalaks/Luossa i Tanavassdraget?

Begrunnelse

Invasjonen av pukkellaks annet hvert år de seneste årene, spesielt i elvene i Finnmark, er uønsket ut fra miljøhensyn og hensynet til villaksens overlevelse. Frykten er at pukkellaksen skal fordrive villaksen fra dens gyteplasser og overta elvene fullstendig. Den eksplosjonsartede formeringen av pukkellaks skjer samtidig som villaksstammen er på et minimum, og må beskyttes. Derfor er innført strenge restriksjoner for villaksfisket, mens fangsten av pukkellaks som ble organisert av miljømyndighetene må kunne karakteriseres som mislykket. Dette gjelder spesielt for Tanavassdragets del. Tanavassdraget er Europas viktigste lakseelv, hvor lokalbefolkningen gjennom uminnelige tiders fiske og fangst av Tanalaksen/Luossa, har ervervet seg kompetanse som bør være av verdi også for dagens fiskeforvaltning.
Det lokale fiskere ser, er at økningen i bestanden av pukkellaks kommer på et tidspunkt hvor garnfisket i både sjø og elv er betydelig redusert, og blir omtrent omvendt proporsjonal med nedgangen i antall bruk i sjøen. De lokale fiskerne mener derfor at pukkellaksen har fått tilgang opp alle elver i Finnmark og at Tanavassdraget er blitt det største vassdraget hvor pukkellaksen får formere seg tilnærmet fritt.
Tanavassdragets fiskeforvaltning og sjølaksefiskernes organisasjoner vil gjerne samarbeide med myndighetene om å bekjempe pukkellaksen i elvene i Finnmark.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Bekjempelsen av pukkellaks i 2023 var i all hovedsak en stor suksess. Det ble iverksatt tiltak for å ta ut pukkellaks i rundt 90 elver, og ca. 60 av disse fikk installert pukkellaksfeller. Pukkellaksfellene var svært effektive; flere av fellene fanget nesten 100 % av pukkellaksen som kom opp i elva. Totalt ble det tatt ut over 242 000 pukkellaks i elvene, og nesten 100 000 pukkellaks i det ordinære laksefisket i sjø.
Som representanten påpeker, utgjør Tana et unntak fra dette bildet ettersom hovedtiltaket mot pukkellaks i Tanavassdraget ikke fungerte så godt som ønsket. Representanten hevder at lokale rettighetshavere ikke ble involvert i planlegging og gjennomføring av prosjektet. Dette er ikke riktig. Tanavassdragets fiskeforvaltning (TF) designet og testet ut et pilotprosjekt med pukkellakssperre i Tanavassdraget i 2022. Prosjektet gikk ut på å bygge et storstengsel som stengte det østre løpet ved Seidaholmen. Pukkellakssperra i 2023 var en videreutvikling av dette pilotprosjektet. TF ønsket ikke å påta seg oppgaver i arbeidet med sperra i 2023, men deltok i alle møtene i den koordineringsgruppa som ble opprettet for å involvere relevante instanser i arbeidet. Videre ble sperra i all hovedsak bygget av lokale fiskere, og justeringer underveis i sesongen ble også gjort etter råd fra erfarne lokale stengselsfiskere. I tillegg hadde TF ansvar for fella som ble satt opp i Máskejohka, som er en sideelv til Tanaelva, og de hadde også ansvar for spredt garnfiske etter pukkellaks over sperra ved Seidaholmen. TF og lokale rettighetshavere var altså godt involvert i både planlegging og gjennomføring av tiltakene mot pukkellaks i Tanavassdraget i 2023.
Av ulike årsaker fungerte ikke pukkellakssperra i Tanavassdraget så godt som vi hadde ønsket. Miljødirektoratet og Veterinærinstituttet er i gang med å utarbeide en evalueringsrapport, som vil bli gjennomgått i koordineringsgruppa der også TF deltar. En biolog ansatt i TF har deltatt i den nasjonale kompetansegruppa for arbeid mot pukkellaks, som ble etablert i 2022. Kompetansegruppa er nå i gang med å evaluere tiltakene som ble iverksatt i 2023, og gjennom sin representant i gruppa er TF direkte involvert i denne prosessen. Når det gjelder de øvrige tiltakene i Tanavassdraget, uttak av pukkellaks ved fella i Máskejohka og garnfiske etter pukkellaks over pukkellakssperra ved Seidaholmen, er det TF som har ansvar for å evaluere disse og sende sine vurderinger til Miljødirektoratet. TF er altså ikke bare godt involvert i arbeidet, men har også i stor grad ansvaret for evaluering av tiltakene mot pukkellaks i Tanavassdraget i 2023.
Representanten hevder at økningen i pukkellaksbestanden kommer på et tidspunkt hvor garnfisket i både sjø og elv er betydelig redusert, og at økningen er omvendt proporsjonal med innstramminger i sjølaksefisket. Dette premisset er feil. Vi har ingen indikasjoner på at endringer i sjølaksefisket har hatt noen betydning for økningen i pukkellaksbestanden. Selv om pukkellaksen har vært i Norge siden 60-tallet startet ikke den eksplosive bestandsøkningen før i 2017. Sjølaksefisket er tillatt i de aller fleste områder i Troms- og Finnmark. Når det kommer til fisket i Tanafjorden og i Tanavassdraget, ble ikke dette stengt før i 2021, flere år etter den kraftige økningen i pukkellaksbestanden i 2017. Årsaken til stengingen var den kritiske bestandssituasjonen for tanalaksen. Overvåkningen fra 2023 viser at denne kritiske situasjonen vedvarer. De store mengdene pukkellaks kom opprinnelig fra russiske elver, der pukkellaksen har blitt satt ut og forvaltet som en ressurs. Etter 2017 har det blitt dokumentert at det produseres store mengder pukkellaks-smolt i de norske elvene, noe regjeringen sammen med lokalbefolkningen i Troms og Finnmark nå forsøker å stanse. Pukkellaksen har trolig dratt nytte av høyere havtemperaturer de siste årene.
I etterkant av fiskesesongen 2023 har Klima- og miljødepartementet hatt god kontakt med sjølaksefiskerorganisasjonene i Finnmark. Vi har hatt to møter i løpet av høsten for å oppsummere og diskutere resultatene fra årets sesong, og diskutert alternativer for å ta ut mer pukkellaks i sjø i 2025 uten å øke dødeligheten for hjemmehørende villaks. I tillegg har representanter for sjølaksefiskerne blitt invitert til å fremlegge sine erfaringer for den nasjonale kompetansegruppa for arbeid mot pukkellaks. Vi vil fortsette å ha jevnlige møter med sjølaksefiskerne frem mot pukkellakssesongen 2025.
Det gjøres årlige vurderinger av tilstanden for laksebestandene i Tanavassdraget, og av hvilke tiltak som er nødvendige for å gjenoppbygge disse. Tanavassdragets fiskeforvaltning har så langt deltatt aktivt og vært representert på alle nivåer i prosessene. Klima- og miljødepartementet vil fortsette å inkludere TF i de årlige vurderingene.