Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:860 (2023-2024)
Innlevert: 08.01.2024
Sendt: 08.01.2024
Besvart: 15.01.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Under klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 ble 120 land, som samlet sitter med 90 prosent av verdens skog, enige om å stoppe og reversere tapet av skog innen 2030. Norge var en del av denne enigheten.
Hvordan har utviklingen i avskoging i Norge vært fra enigheten i Glasgow ble skrevet under og til nå, og hvilke tiltak vil regjeringen gjennomføre for å følge opp denne enigheten i Norge?

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Vi har ennå ikke datagrunnlag tilgjengelig for perioden etter 2021. Tall for 2022 kommer først i april i år.
Utslipp fra arealbruksendringer kan reduseres gjennom redusert nedbygging (blant annet gjennom mer arealeffektiv utbygging), lokalisering av ny utbygging til mindre karbonrike - fortrinnsvis allerede utbygde - areal og forbedring av utbyggingsmetoder (mer skånsomme metoder).
Arealbruk er et viktig tema for regjeringen i Klimastatus og plan samt i de kommende klimameldingene, den nye naturmeldinga og villreinmeldinga. Regjeringen arbeider med mange tiltak for å redusere avskoging og utslipp fra avskoging. Felles for disse tiltakene er at de vil bidra til å gi kommuner, fylkeskommuner og statlige etater tydeligere rammer, klarere mål, bedre rettledning og gode verktøy. Dette vil for eksempelvis kunne bidra til å sørge for at hensynet til karbonrike areal inngår i avgjørelsesgrunnlaget i statlige samferdselsprosjekter. Vi ser også på endringer i reglene om omdisponering av skogareal til beite. I Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2023-2027 og i Rettleiar om planlegging i av fritidsbustader fra 2022 har regjeringen gitt føringer for en kompakt utbygging for å hindre nedbygging av karbonrike arealer og annen natur, samt oppfordret kommunene til å sette seg mål for å redusere nedbyggingen.
Regjeringen arbeider med en ny handlingsplan for naturmangfold. Denne skal legges frem for Stortinget og vil bli Norges oppfølging av den internasjonale naturavtalen. Handlingsplanen blir viktig for å få etablere et mer systematisk arbeid i hele forvaltningen med å ivareta viktige økosystemer, som skog, slik at natur setter en ramme rundt all politikk. Vi vil også etablere en meny av ulike tiltak som bidrar til å opprettholde et mangfold av økosystemer i god økologisk tilstand, i første omgang for økosystemet skog. Etter en samlet vurdering av fordeler og ulemper vil regjeringen ta endelig stilling til hvilke tiltak som eventuelt skal gjennomføres for å opprettholde eller forbedre skogens økologiske tilstand. Miljødirektoratet er på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet i gang med å utvikle et nasjonalt naturregnskap for Norge, som vil sette nedbygging av naturarealer i sammenheng med endringer i økologisk tilstand og økosystemtjenester, slik som karbonlagring og -opptak.